Izvor: HAPPY BSC
27.10.2022 u 20:20
0

„TEMA DANA“ na TV HAPPY: „Predstojeći izbori u SAD predstavljaju jednu vrstu referenduma za politiku Džozefa Bajdena!“ (VIDEO)

U emisiji „TEMA DANA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o predstojećim izborima u SAD gde će građani 8. novembra imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i za trećinu mesta u Senatu.

Naši sagovornici na ovu temu bili su novinar Džon Bosnić i Vladimir Kokanović iz Saveza Srba u Sloveniji, a u razgovor su se putem Skype aplikacije uključili i Vladan Ivković, dopisnik iz Hjustona, Antonije Kovačević, dopisnik iz Čikaga, i politički analitičar Obrad Kesić

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vladimir Kokanović je izjavio da sumnja da će se spoljna politika SAD promeniti eventualnom pobedom republikanaca, ali da očekuje da se sam pristup spoljnoj politici promeni.

„Ne mislim da je ovo konačni pad Džozefa Bajdena. Ono što prvenstveno treba istaći je da SAD imaju vrlo precizno definisanu spoljnu politiku. Eventualna, odnosno očekivana pobeda republikanaca na predstojećim izborima sumnjam da će u ogromnoj meri uticati da se spoljna politika SAD promeniti. Ono što će se sasvim sigurno promeniti jeste pristup samoj spoljnoj politici SAD. Svedoci smo i brojnih gafova koji su viđeni predstavnici američkog establišmenta komentarisali. Važna stvar koju moramo istaći je da republikanci sada, sasvim sigurno, počinju i kampanju za sledeće predsedničke izbore, koji će biti održani za dve godine, gde oni očekuju apsolutnu pobedu. Najavljena je i kandidatura gospodina Donalda Trampa. Ono što je sasvim sigurno je da će se pokrenuti i pitanje eventualnog opoziva sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena, a naravno i pitanje brojnih korupcionaških afera koje je njegov sin Hanter Bajden imao. Ovakva raspodela snaga i ovakvi momenti koje sam sada izneo sasvim sigurno uticaće na to da se i sadašnja administracija SAD više pozabavi unutrašnjim pitanjima, a ne samo spoljnim pitanjima što će rezultirati i manjom spoljnopolitičkom dominacijom SAD. Prošli predsednički izbori u SAD, možemo reći da je na njima primećeno dosta kontraverzi, kada je u pitanju i samo brojanje glasova, tako da ovi izbori imaju jednu vrstu pritiska, odnosno to će biti izvesna vrsta testa za sam izborni sistem u SAD. Druga stvar koju je vrlo važno reći je da ovi izbori predstavljaju jednu vrstu referenduma za politiku Džozefa Bajdena, trenutnog predsednika SAD“, izjavio je Kokanović.

Novinar Džon Bosnić izjavio je da očekuje pobedu republikanaca

„Očekujem pobedu republikanaca u donjem domu njihove skupštine i očekujem da republikanci pobede i u Senatu. Mislim da je ovo neka vrsta referenduma za Džozefa Bajdena. On je očigledno suviše star da bude predsednik. Mislim da će glasačko telo podržati republikanske opcije, i specifično, mislim da će podržati, među republikancima, one kandidata koji su za Trampa. Da li će Tramp biti kandidat 2024. godine to još ne znamo, ali on će osvojiti svoj status kao „front runner“, prvak“, rekao je Bosnić.

U EMISIJI „TEMA DANA“ NA HAPPY TV: Na „midterm“ izborima REPUBLIKANCI imaju ogromnu šansu zahvaljujući ekonomskoj krizi! (VIDEO)

Dopisnik iz Čikaga Antonije Kovačević glavni i odgovorni urednik portala „Serbian times“ otkrio je da je Džozef Bajden jednom novinaru, nakon intervjua, rekao da će se i on sigurno kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine.

„Juče je novinar jedne od velikih kuća ovde CNBC-a, otkrio, nakon što je uradio intervju sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, da mu je predsednik Bajden u razgovoru rekao da će se i on sigurno kandidovati 2024. godine. Iz ove perspektive, to deluje malo nemoguće, s obzirom na šta je Bajden pokazao u prethodne dve godine, ali ništa u američkoj politici nije nemoguće“, izjavio je Kovačević.

Politički analitičar Obrad Kesić, uključio se takođe u emisiju putem Skype aplikacije i naglasio da je momentum potpuno na strani republikanaca.

„Mislim da tu postoji konsenzus da sigurno republikanci preuzimaju donji dom, a verovatno će imati i većinu u Senatu, ako se nastavi ovakav trend. Potpuno je momentum na njihovoj strani, pogotovo je na strani kandidata za Senat koji su imali jake nastupe u debatama: u Pensilvaniji, u Ohaju, u Arizoni, u Njujorku, čak u nekim mestima gde nisu očekivali da će republikanci uopšte biti u trci, poput države Vašingtona i Oregona. Apsolutno je momentum prešao na stranu kandidata republikanske stranke. Možemo da očekujemo da ovi izbori budu neka vrsta referenduma, prvo referendum oko politike ove administracije vezano ekonomiju, gde se sve vreme, svakog meseca postavlja novi rekord što se tiče inflacije i što se tiče nekih negativnih indikatora za rast ekonomije. Druga stvar, to je referendum oko pitanja osećaja sigurnosti građana, pogotovo u velikim gradovima gde demokrate već decenijama vladaju i gde je kriminal sada postao ozbiljna pretnja, na nivou pandemije za mnoge građane, bar tako se oni osećaju. Treća stvar je referendum oko toga da li imaju poverenje u politiku koju su predstavljale demokrate u poslednje dve godine mandata ovog predsednika i mislim da to po svim anketama pokazuje da apsolutno nemaju, da nemaju niti poverenje, niti strpljenje, za nastavak ovako jako loše ekonomske politike na prvom mestu, a na drugom i jako loše društvene politike“, smatra Kesić.

„TEMA DANA“ na TV HAPPY: „Svi očekujemo da će demokrate izvući još nekog „keca iz rukava“ i napraviti neku kataklizmu pred izbore!“ (VIDEO)

Vladan Ivković, dopisnik iz Hjustona, izjavio je da u svakom izbornom ciklusu neko bori za neku demografiju.

„U svakom izbornom ciklusu neko se bori za neku demografiju. Cilj je sačuvati onu svoju tradicionalnu demografiju, ne izgubiti ni jednu od tih grupa i dobiti nekog novog. Tramp je po mom mišljenju napravio jednu veliku grešku u koracima, što je previše insistirao na zadobijanju populacije afro-amerikanaca i možda je zbog toga obeshrabrio neke druge grupacije. Sada republikanci, posebno usled teme imigracija, mnogo vremena troše, mislim uspešno, na osvajanje te hispano-američke populacije. Mladi ljudi u tim demografijama su meta vrbovanja stranaka, znači neko neko ko će biti u politici sada i ko će da ostane u politici, ne samo na poziciji na kojoj ga sada izaberu, nego i u buduće, znači gradimo nekoga za budućnost“, izjavio je Ivković.

Emisije „Tema dana“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Tema dana TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter