Izvor: Tanjug
21.12.2022 u 19:40
0

TENZIJE IZMEĐU MOSKVE I PARIZA Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uložilo je protest ambasadoru Francuske!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je uložilo protest ambasadoru Francuske u Moskvi zbog komentara francuskih zvaničnika o pokušaju ubistva jednog ruskog zvaničnika u Centralnoafričkoj Republici.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona odbacila je prošle sedmice tvrdnje osnivača ruske privatne paravojne organizacije „Vagner“ da Francuska stoji iza pokušaja ubistva ruskog zvaničnika u Centralnoafričkoj Republici, preneo je TASS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kolona je te tvrdnje nazvala dobrim primerom ruske propagande i bujne mašte koja ponekad karakteriše tu propagandu, podsetio je Rojters. Osnivač ruske privatne paravojne organizacije „Vagner“ Jevgenij Prigožin optužio je prošle sedmice Francusku da stoji iza pokušaja ubistva jednog ruskog zvaničnika koji je ranjen u eksploziji paketa bombe u Centralnoafričkoj Republici.

Prigožin, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, napisao je na Telegramu da je ruski zvaničnik Dmitrij Siti, pre nego što je izgubio svest, uspeo da kaže da je video belešku: „Ovo je za tebe od svih Francuza, Rusi će izaći iz Afrike“.

Prigožin je rekao i da je već predložio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da pokrene postupak za označavanje Francuske kao države koja sponzoriše terorizam, kao i za temeljno istraživanje terorističkih metoda Francuske i njenih zapadnih saveznika – SAD i drugih, preneo je Rojters.

GASA ĆE BITI, ALI ZA KOGA? Putin pustio u rad najveće gasno polje u istočnom Sibiru

Rusija je poslala dodatne trupe u Centralnoafričku Republiku (CAR) u decembru 2020. na poziv vlade te države kojoj su pred izbore pretile pobunjeničke grupe. Ruanda i Rusija poslale su vojnu pomoć da bi pomogle vladi da uspostavi mir, dok su se snage bezbednosti i mirovne snage UN borile s pobunjenicima koji su zauzeli gradove.

Mediji su tada prenijeli ocene da Moskva slanjem trupa u CAR pokušava da nadmaši Pariz i proširi svoj uticaj u Africi koristeći izbore u bivšoj francuskoj koloniji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter