Izvor: sputniknews
21.05.2022 u 17:57
0

TURSKA IM BLOKIRA PRIJEM U NATO ZBOG STAVOVA O KURDIMA: Prekinite da dajete političku i finansijsku podršku teroristima i ukinite ograničenja prema Ankari!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa premijerom Švedske Magdalenom Anderson o nameri Stokholma da postane deo NATO. On je tom prilikom ukazao da je neophodno da Švedska prekine podršku terorističkim organizacijama i da ukine ograničenja koje je Švedska uvela protiv Turske u domenu odbrane.

„Erdogan je rekao premijeru Švedske da Stokholm mora da prekine političku, finansijsku i vojnu pomoć terorističkim organizacijama. Rekao je i da ograničenja koje je Stokholm uveo Ankari u sferi odbrambene industrije moraju da budu ukinuta“, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SNAŽNE REČI IZ MOSKVE: NATO koristi obaveštajne službe da pronikne u zaštitu važnih sajber objekata u Rusiji

Podsetimo, Finska i Švedska su podnele zahtev za prijem u Alijansu ali je Turska to blokirala zbog stavova tih zemalja prema kurdskom problemu.

Švedski ministar spoljnih poslova An Linde naglasila je ranije da je Švedska među prvima, još 1984. Godine, uvrstila Radničku partiju Kurdistana u spisak terorističkih organizacija.

Razgovor sa finskim predsednikom

Usledio je i razgovor sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom.

Niniste je Erdoganu rekao da će Helsinki preuzeti na sebe obaveze po pitanju bezbednosti saveznika u NATO.

Erdogan je s druge strahe ukazao da je ignorisanje terorističkih organizacija koje predstavljaju pretnju po saveznike u suprotnosti sa duhom prijateljstva i savezništva.

U međuvremenu se oglasio i predsednik finskog parlamenta Mati Vanhanen koji je rekao da zemlja ne može da menja svoje pravne norme zbog Turske i da izručuje „nevine ljude“.

Vanhanen je dodao da nema sumnje da će Finska ući u NATO.

Turski lider je nedavno izjavio da su skandinavske zemlje rasadnik terorizma, da imaju običaj da se ‘gostoljubivo odnose’ prema teroristima, da ih puštaju u parlament i da zbog toga Turska za sada ne možemo pozitivno da gledamo na njihove namere da uđu u NATO.

I šef NATO Jens Stoltenberg takođe je razgovarao sa turskim liderom.

Kako je rekao, ukazali su na značaj politike otvorenih vrata, ali potrebu da se u obzir uzme zabrinutost svakog člana i nastave razgovori dok se ne nađe rešenje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter