Izvor: Kurir.rs
19.05.2023 u 16:37
0

TURSKA IMA POSEBNE ODNOSE SA PUTINOM: Nećemo uvesti sankcije, Zapadu je potreban uravnotežen pristup

Erdogan i njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu razišli su se oko brojnih spoljnopolitičkih pitanja, uključujući odnose sa Zapadom i Rusijom.

Turska ima „posebne“ i rastuće odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos sve većem pritisku na Ankaru da podrži jačanje zapadnih sankcija Moskvi, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ekskluzivnom intervjuu za CNN uoči drugog kruga predsedničkih izbora sledeće nedelje.

TURSKA MENJA POLITIKU PREMA RUSIJI? Oglasio se Erdogan i potvrdio kakve su mu namere ukoliko dobije izbore

„Nismo u tački u kojoj bismo uveli sankcije Rusiji kao što je to učinio Zapad. Nismo vezani sankcijama Zapada. Mi smo jaka država i imamo pozitivne odnose sa Rusijom. Rusija i Turska su potrebne jedna drugoj na svim mogućim poljima“, rekao je Erdogan.

Kilicdaroglu je obećao da će popraviti godine zategnutih odnosa sa Zapadom. On je takođe rekao da neće nastojati da oponaša Erdoganov odnos sa Putinom.

Ali u danima koji su prethodili prvom krugu predsedničke trke 14. maja, Kiličdaroglu je zaoštrio ton prema Kremlju, optužujući ga za mešanje u izbore u Turskoj i pretnju da će prekinuti odnose između dve zemlje.

Nasuprot tome, Erdogan je udvostručio svoj odnos sa Putinom – i misli da bi Zapad trebalo da ga sledi.

„Zapad ne vodi balansiran pristup. Potreban vam je uravnotežen pristup prema zemlji kao što je Rusija, što bi bio mnogo srećnije“.

Erdogan je pomogao je u sklapanju ključnog sporazuma o žitu.

„Ovo je bilo moguće zbog našeg posebnog odnosa sa predsednikom Putinom“, rekao je on za Si-En-En.

U svom intervjuu za Si-En-En, Erdogan se pozabavio još jednom ključnom žarišnom tačkom.

„Sve dok Švedska nastavlja da dozvoljava izdancima terorističkih grupa da slobodno lutaju Švedskom, ulicama Stokholma, ne možemo blagonaklono gledati na članstvo Švedske u NATO. Trenutno nismo spremni za Švedsku. Zato što zemlja NATO-a treba da ima čvrst stav kada je u pitanju borba protiv terorizma“, reka je.

Erdogan je takođe kritikovao američkog predsednika Džoa Bajdena jer ga je nazvao „autokratom”, u toku kampanje za Belu kuću 2020.

„Da li bi diktator ikada ušao u drugi krug izbora“, upitao je.

Erdogan je za Si-En-En rekao da očekuje da će snažan nastup njegove stranke na parlamentarnom takmičenju povećati njegove šanse u drugom krugu predsedničkih izbora.

Erdogan, koji je podržao naoružane islamističke opozicione grupe u građanskom ratu u Siriji, rekao je da takođe želi da okrene stranicu, preko Asadovog glavnog podržavaoca, Putina.

„Kroz moje prijateljstvo sa predsednikom Putinom, mislili smo da možemo da otvorimo vrata, posebno u našoj borbi protiv terorizma u severnom delu Sirije, što zahteva blisku saradnju i solidarnost“, rekao je on, misleći na kurdske militante na severoistoku Sirije.

„Ako to možemo da uradimo, rekao sam da ne vidim nikakvu prepreku koja bi ostala na putu našeg pomirenja“, rekao je on, obećavajući da će zadržati tursko prisustvo u severnoj Siriji uprkos tome što je Asad unapred uslovljavao razgovore o povlačenju Ankare sa teritorije.

„Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna pretnja terorizma sa tih granica našoj zemlji“, rekao je on.

„Jedini razlog zbog kojeg imamo vojno prisustvo na granici je borba protiv terorizma. To je jedini razlog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter