Izvor: Tanjug
23.03.2023 u 21:21
0

Turska parlamentarna komisija odobrila nacrt zakona o članstvu Finske u NATO

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odobrila je danas nacrt zakona o članstvu Finske u NATO. Sada to treba da odobri skupština do 26. marta.

Protokol je parlamentu poslao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, preneo je TASS. On je 17. marta najavio spremnost Ankare da ratifikuje kandidaturu Finske za pridruživanje NATO.

FINSKA PRED VRATIMA NATO!: Turska mora da popusti

U maju 2022. godine Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO, međutim, njihovu kandidaturu za ulazak je odmah odbila Ankara koja je zahtevala da nordijske zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim, izruče Turskoj osobe koje su optužene za terorističke aktivnosti ili pomaganje i podržavanje pokušaja državnog udara 2016, zajedno sa ukidanjem zabrana na isporuku oružja Turskoj.

Ankara je kasnije preispitala svoj stav prema Helsinkiju, ističući da je generalno poštovao uslove sporazuma iz memoranduma o borbi protiv terorizma potpisanog sa Finskom i Švedskom.

Turska i dalje ima ozbiljne pritužbe prema Švedskoj i navodi da Stokholm još nije spreman za pridruživanje NATO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter