Izvor: Kurir.rs
17.03.2023 u 15:23
0

KONSTRUKTIVAN SASTANAK? Turski i finski ministar razgovarali o proširenju NATO alijanse!

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtev za pridruživanje NATO u maju prošle godine, napuštajući decenije vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu sastao se danas u Ankari sa finskim kolegom Pekom Havistom kako bi razgovarali o pitanju proširenja NATO alijanse.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu smatra: Pre proleća imaćemo jasnu sliku o prekidu vatre ili primirju ili pregovaračkom stolu u Ukrajini!

Čavušoglu je na Tviteru objavio da je održao sastanak sa kolegom Havistom uoči posete Ankari finskog predsednika Saulija Ninista, prenela je Anadolija.

„Razgovarali smo o proširenju NATO. Zahvaljujem, takođe, na podršci pruženoj nakon zemljotresa“, kazao je Čavušoglu. I Ninisto je danas u Ankari, gde ga je uz najviše državničke počasti primio predsednik Redžep Tajip Erdogan.

 

Međutim, Turska, članica NATO više od 70 godina, iznela je prigovore, optužujući ove dve države da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Od svih 30 zemalja članica NATO, samo Turska i Mađarska nisu ratifikovale prijem Švedske i Finske u Alijansu, ali je Ankara nagovestila da bi to mogla da uradi po pitanju Finske, pre raspuštanja parlamenta uoči izbora zakazanih u maju, dok se tako nešto u slučaju Švedske trenutno ne pominje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter