Izvor: Tanjug
07.03.2023 u 18:34
0

PAKAO U BAHMUTU! Kijev pokreće istragu protiv navodnog ratnog zločina

U toku je 377. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski ministar Sergej Šojgu izjavio je danas da bi zauzimanje Bahmuta u istočnoj Ukrajini omogućilo moskovskim snagama da pokrenu dalje ofanzivne operacije.

On je naveo da Zapad povećava isporuke oružja Ukrajini, i ocenio da to neće promeniti tok događaja na bojnom polju, prenosi Rojters.

-Oslobađanje Artjomovska (Bahmuta) se nastavlja. Grad je važno čvorište odbrane ukrajinskih trupa u Donbasu. Preuzimanje kontrole nad tim gradom omogući će da sprovodimo dalje ofanzivne akcije dublje u Ukrajini -rekao je Šojgu.

Vođa ruske plaćeničke vojske Vagner rekao je prošle sedmice da su njegove snage “praktično opkolile Bahmut“.

LUKAŠENKO ODAHNUO! Uhapšeni ukrajinski teroristi, pokušali sabotažu na beloruskom aerodromu

Zvaničnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin izjavio je danas da ruske snage kontrolišu oko polovinu teritorije Bahmuta.

-Naša artiljerija, naša vozila i trupe već su u gradu. Oni kontrolišu gotovo polocinu grada – rekao je Gagin.

TAS S podseća da se Bahmut nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev i da su u toku žestoke borbe za grad.

Prema poslednjim izveštajima, ruske snage su presekle ili preuzele pod kontrolu nad svim asfaltnim putevima do grada.

Obaveštajne službe NATO-a procenjuju da su ruske snage izgubile najmanje pet na svakog poginulog ukrajinskog vojnika braneći Bahmut, rekao je danas jedan vojni zvaničnik Alijanse, koji je tražio da ostane anoniman.

Ukrajinski zvaničnici su više puta tvrdili da nanose velike gubitke Rusiji dok ona pokušava da zauzme Bahmut, prenosi Si-En-En.

-Naši branioci su naneli značajne gubitke neprijatelju, uništili veliki broj vozila, naterali Vagnerove najbolje jurišne jedinice na borbu i smanjili ofanzivni potencijal neprijatelja -rekao je komandant kopnenih snaga Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski.

DVOSTRUKI ARŠINI: Amerila može da šalje oružje Tajvanu, a Kina ne može Rusiji?

Kijev je pokrenuo krivičnu istragu o, kako je navedeno, “brutalnoj i drskoj pucnjavi ruskih snaga u nenaoružanu osobu“, prikazanoj u video-snimku koji se širi na društvenim mrežama i koji je izazvao je negodovanje javnosti u Ukrajini.

Na snimku koji traje 12 sekundi vidi se nenaoružani muškarac u uniformi sa obeležjima ukrajinske zastave na ruci kako u šumovitom predelu puši cigaretu i izgovara slogan “Slava Ukrajini!“, nakon čega se čuje više pucnjeva, prenosi Rojters.

Muškarac tada pada na zemlju i deluje da mu meci pogađaju telo, a na snimku se čuje glas koi na ruskom kaže: “Umri, kučko“.

Ukrajinske vlasti nisu saopštile gde i kada je došlo do pucnjave, a predsednik te zemlje Volodimir Zelenski rekao je da se na snimku vidi kako ruske snage ubijaju vojnika.

-Želim da svi zajedno odgovorimo na njegove reči – “Slava heroju. Slava junacima. Slava Ukrajini“. Pronaći ćemo ubice – rekao je Zelenski-
Fraza “Slava Ukrajini“ i otpozdrav “Herojima slava“, postali su popularni početkom 20. veka, kada su ga koristili ukrajinski nacionalisti, a naročito su ga popularizovale pristalice vođe terorističke organizacije OUN i saradnika nacista tokom Drugog svetskog rata Stepana Bandere.
Slogan je od početka rata dobio poseban značaj kao uobičajeni pozdrav u javnom životu Ukrajinaca, a takođe je poslužio za prikupljanje međunarodne podrške Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter