Izvor: Telegraf
02.10.2022 u 16:18
0

U Škotskoj pokrenuta istraga zbog porasta smrtnosti tek rođenih beba!

Škotska vlada naredila je da se sprovede istraga zbog porasta smrtnosti beba nakon dva skoka koja su se dogodila u poslednjih šest meseci. Oba povećanja su bila veća od onoga što bi se inače očekivalo.

Najmanje 18 beba koje su mlađe od četiri nedelje preminule su u martu. Ova tužna vest je usledila nakon što je u septembru prošle godine umrla najmanje 21 beba. Istragu će sprovesti „Healthcare Improvement Scotland“.

Očekuje se da će istraga trajati od šest do devet meseci i da će njom biti obuhvaćene sve smrti beba između aprila 2021. i marta 2022. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prosečna stopa mortaliteta novorođenčadi u Škotskoj je oko dve bebe na 1.000 rođenih.

U septembru 2021. godine umrla je najmanje 21 beba koja je bila mlađa od četiri nedelje, što je stopa od 4,9 na 1.000 rođenih. A u martu je umrlo najmanje 18, što je 4,6 na 1.000 rođenih.

– Svaka smrt je tragedija za porodice, zato sam se ranije ove godine posvetila ovom pregledu kako bih saznala da li postoji neki razlog za ovakav trend – rekal je Ministarka zdravlja Škotske.

PEDIJATAR UPOZORAVA NA ZASTRAŠUJUĆE POSLEDICE: Evo zbog čega ne treba voditi na MORE bebu mlađu od DVA meseca!

Ministarka je rekla da će sve što budu otkrili biti uključeno u preporuke i akcije za poboljšanje kvaliteta brige o majci i bebama.

Preliminarna istraga pokazala je da septembarski skok nije povezan sa korona virusom, ali da li će biti povezan sa vakcinama, videće se na kraju istrage.

U međuvremenu, u junu ove godine se ispostavilo da je 2021. godine bilo 3,9 smrtnih slučajeva novorođenčadi na svakih hiljadu živorođenih, u odnosu na 3,1 u prethodnoj godini.

Brojke pokazuju da je stopa smrtnosti beba mlađih od godinu dana u Škotskoj na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter