Izvor: Tanjug
31.03.2023 u 19:30
0

„U Ukrajini treba da postoji samo jedna kanonska crkva“: Oglasio se savetnik Zelenskog

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak izjavio je danas da u Ukrajini treba da postoji samo jedna ukrajinska kanonska pravoslavna crkva.

-Jedinstvena šansa, kada je sve moglo da se reši veoma brzo i bezbolno, bila je tokom prvih tri do šest meseci rata. Tada je bilo moguće jednostavno fizički očistiti mnogo proruskih orijentisanih, danas je to malo teže- izjavio je Podoljak.

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar kod Atine

„Malo teže“ ne znači i „nemoguće“, dodao je on, rekavši da ovo pitanje treba rešiti pravnim putem.

Podoljak je uporedio kanonsku Ukrajinsku pravoslovnu crkvu (UPC) Moskovske patrijaršije sa „gnojnom ranom koji treba hirurški zatvoriti“ i optužio ovu crkvu za eskalaciju i nespremnost da se uključi u dijalog.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je danas da monasi UPC treba da budu iseljeni iz Kijevsko-pečerske lavre, ali da protiv njih neće primeniti silu.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel (Lebed) iz UPC, rekao je da bi juriš na manastir mogao da počne večeras.

Ministarstvo kulture Ukrajine obavestilo je UPC o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrema, a monasima je naređeno da napuste Kijevsko-pečersku lavru 29. marta, podseća ruska agencija.

Monasi UPC su odbili da napuste ovaj manastir.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter