Izvor: BSC Happy
19.05.2023 u 11:13
1

GODINAMA GA IZBEGAVALI DANAS UGOSTILI KAO KRALJA: Povrataka Bašara

Sirijski predsednik Bašar el Asad boravi u petak u Saudijskoj Arabiji kako bi prisustvovao arapskom samitu gde će razgovarati sa liderima koji su ga godinama izbegavali u velikoj promeni politike kojoj se protive Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Ostrakirana od strane većine arapskih država nakon gušenja protesta protiv njegove vladavine 2011. i građanskog rata koji je usledio u kojem je poginulo 350.000 ljudi, ponovni prijem njegove vlade u blok je snažan signal da se Assadova izolacija završava.

Ozarenog Asada primili su zamenik guvernera regiona Meke, princ Badr bin Sultan i generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt, dok je stigao u četvrtak u Džedu, grad domaćin. Asad je, u pratnji nekoliko drugih sirijskih zvaničnika, potom otpraćen u prijemnu salu Kraljevskog terminala gde je imao kratku razmenu sa princom Badrom i Abul Gejtom. Na zidovima su visili ogromni portreti osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza, kralja Salmana i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Očekuje se da će se Asad obratiti na samitu kasnije u petak, zajedno sa drugim arapskim liderima.

LUKAVI RUSI: Utvrdili se kod NUKLEARNE ELEKTRANE i čekaju UDAR

Vremena su se dramatično promenila. Na arapskom samitu čiji je domaćin bio Katar pre deceniju, sirijska opozicija je sedela u mestu Sirije. Katarski emir je 2018. rekao da region ne može tolerisati „ratnog zločinca“ poput Asada. Uoči samita, SAD su ponovile svoje protivljenje normalizaciji odnosa sa Damaskom. „Ne verujemo da Siriji treba (priuštiti) ponovni ulazak u Arapsku ligu“, rekao je zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel novinarima u Vašingtonu, dodajući da sankcije ne treba ukidati.

 – Što se tiče normalizacije, mi ne podržavamo normalizaciju sa Assadovim režimom i ne podržavamo naše partnere da to rade. Ali Patel je dodao da „imamo niz zajedničkih ciljeva – kao što je vraćanje kući Ostina Tajsa, bivšeg američkog marinca i novinara koji je kidnapovan u Siriji 2012. godine.

Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca predstavila je prošle nedelje nacrt zakona koji ima za cilj da zabrani američko priznanje Asada kao predsednika Sirije i poboljša sposobnost Vašingtona da uvede sankcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “GODINAMA GA IZBEGAVALI DANAS UGOSTILI KAO KRALJA: Povrataka Bašara”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter