Izvor: Tanjug
14.04.2023 u 08:45
1

PRONAĐEN „NOVI ASANŽ“: Uhapšen mladić za kog se sumnja da je omogućio curenje tajnih dokumenata Pentagona

Pripadnik Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa Džek Tešera (Jack Teixeira) pojaviće se danas pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini,.

Tešeru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kući u Dajtonu, u ruralnom delu savezne države Masačusets.

„CRNO MORE NIKAD NEĆE BITI NATO MORE“: Peskov zagrmeo

Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazali su dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako sprovode mladića odevenog u sivu majicu i crveni šorts do vozila.

Američki državni tužilac Merik Garland saopštio je da je osumnjičeni priveden bez incidenata.

On je identifikovan kao vođa onlajn grupe za razmenu poruka, u kojoj su se poverljivi američki dokumenti prvi put pojavili.

Tešera je bio raspoređen kao IT specijalista u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga Masačusetsa, a bio je i ključni član grupe na internetu od oko 30 ljudi sa kojima je delio zajednička interesovanja za oružje i video-igre, a kako mu se stavlja na teret, i strogo poverljive podatke.

„DA ZABORAVIMO ONAJ RAT“: Blinken u Vijetnamu!

Tek kada se obaveštajni materijal pojavio van ove grupe za komunikaciju, zvaničnici Pentagona su saznali za curenje, što je podstaklo masovnu akciju potarge za odgovornima.

Navodi se da je Tešera, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent.

Portparol Ministarstva odbrane SAD brigadni general Pat Rajder izjavio je da je curenje bilo „namerno krivično delo“.

Pentagon je saopštio da će preispitati način na koji se poverljive informacije distribuiraju, ali portparol je rekao da je „u prirodi“ američke vojske da mladim pripadnicima vojske poverava visok nivo odgovornosti.

RUSI UDARAJU IZ 4 PRAVCA: Krvave borbe oko Bahmuta i Marinke

Počevši od pre nekoliko meseci, najmanje 50, ali možda i više od 100 poverljivih dokumenata postavljeno je na Diskord – internet platformu za komunikaciju, popularnu među ljubiteljima video-igara.

Analitičari su ocenili da je to najveća obaveštajna krađa podataka u SAD još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRONAĐEN „NOVI ASANŽ“: Uhapšen mladić za kog se sumnja da je omogućio curenje tajnih dokumenata Pentagona”

  1. Ko veruje u ovu predstavu veruje u Deda Mraza i Vila Ravijolu. Obicna predstava sa objavljenim smecem da bi zavarali Ruse; bilo bi tuzno da nije komicno!

    5
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter