Izvor: Kurir.rs
05.06.2023 u 13:08
0

UKRAJINA NE MOŽE U NATO: Premijerka Estonije ponovo ohladila Kijev, nema članstva dok traje rat

NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. dao političku izjavu da će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a, ali je odbio da pruži Akcioni plan za članstvo, prvi korak u pravnom procesu pridruživanja toj organizaciji.

Ukrajina neće moći da se pridruži alijansi dok postoji sukob na njenoj teritoriji, i NATO to razume, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas u nedelju, govoreći na međunarodnom bezbednosnom forumu „Šangri-La dijalog“ koji se održava u Singapuru.

TEST AMERIČKE STRATEGIJE: Ukrajinsku ofanzivu vodiće jedinice naoružane i obučene u NATO zemljama

„Što se tiče Samita NATO-a u Viljnusu, naravno, mi podržavamo put Ukrajine ka članstvu u NATO. Svi razumeju da se to ne može desiti dok traje rat“, napomenula je ona.

Vashington Post je sredinom maja objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su zemlje NATO-a odlučile da na samitu u litvanskoj prestonici ne pošalju poziv Ukrajini da postane članica Severnoatlantske alijanse, ali da razgovaraju o mogućnosti jačanja saradnje sa Kijevom.

Kako navodi list, među državama članicama alijanse, uprkos pozivima Kijeva, postojao je konsenzus da NATO tokom samita 11-12. jula u Viljnusu neće poslati Ukrajini zvaničan poziv za pridruživanje.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je odobrila amandmane na Ustav Ukrajine, fiksirajući težnju za ulazak u NATO. Predsednik Volodimir Zelenski je više puta izjavio da Kijev želi da postigne dobijanje konkretnih uslova za pristupanje alijansi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter