Izvor: Alo.rs
22.05.2023 u 22:02
0

UKRAJINA NE ODUSTAJE OD BAHMUTA: Stručnjaci otkrivaju SKRIVENI PLAN

Neki analitičari veruju da je Ukrajina htela da uništi Vagner kao borbenu silu u Bahmutu.

Bahmut je i dalje u epicentru 15-mesečnih borbi u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je u subotu svojim vojnicima na oslobađanju grada ali je Ukrajina to negirala, prenose mediji.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak rekla da Bahmut (po ruskom Artjomovsk) ostaje u središtu borbi i da su Rusi tokom proteklog dana „bezuspešno pokušali da povrate izgubljene položaje južno od (obližnjeg) naselja Ivanivske“.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najpre je u subotu objavio šef ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin. Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut “oslobođen“, nakon čega je Putin uputio čestitke plaćeničkoj grupi Vagner, koja predvodi borbe za grad, i pripadnicima regularne ruske vojske.

RUSIJA TESTIRA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Novi raketni sistem ima neverovatnu sposobnost

Borba za grad razotkrila je sve dublji jaz između Vagnera i redovne ruske vojske. Prigožin je nedeljama kritikovao rusko vojno rukovodstvo, žaleći se na nedostatak municije i preteći da će napustiti Bahmut ako je ne dobiju.

Ali, u nedelju je Prigožin rekao da je njihov posao gotov i da će Vagner predati svoje položaje ruskom Ministarstvu odbrane i 25. maja napustiti zonu konflikta.

“Bahmut kao Hirošima”

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je u sledećeg dana da su ruske snage zauzele Bahmut, nakon izvesne zbrke oko pogrešnog tumačenja njegove izjave da je Bahmut navodno izgubljen.

On je na samitu G7 u Japanu uporedio destrukciju u Bahmutu sa bacanjem atomske bombe u Drugom svetskom ratu na Hirošimu.

– Fotografije ruinirane Hirošime apsolutno me podsećaju na Bahmut… Ničeg život, sve zgrade uništene – rekao je on.

Kijev je rekao da njegove snage i dalje napreduju na ivicama Bahmuta, sa ciljem da opkole ruinirani grad, nakon što je Rusija tvrdila pobedu, preneo je Rojters.

“Taktičko opkoljavanje”

U nedelju je glavni ukrajinski general Oleksandr Sirski rekao da njihove snage i dalje kontrolišu “beznačajni” deo Bahmuta, ali da će im to malo uporište omogućiti da uđu u grad kad se situacija promeni. Sirski je na “Telegramu” rekao da ukrajinske snage napreduju u predgrađima i da se približavaju “taktičkom opkoljavanju” grada, nekad doma 70.000 ljudi.

Njegove navode potvrdila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Njegove navode potvrdila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Koji je značaj uništenog grada za obe strane?

Vojni analitičari tvrde da Bahmut nema stratešku važnost – SAD i NATO umanjuju njegov potencijalni pad kao simboličan.

Ali, Moskva smatra da će joj to biti polazna tačka za napredovanje dublje u industrijski region Donbas koji je pripojila od Ukrajine prošlog septembra. Zauzimanje Bahmuta, ako se potvrdi, stavilo bi u lak domet ruske artiljerije dva veća grada u Donjecku – Kramatorsk i Slavjansk, koje Moskva dugo želi. Treba da kontroliše oba kako bi okončala “oslobođenje” takozvane “Narodne Republike Donjeck”.

I Zelenski je u martu izrazio bojazan da će Rusi imati “otvoren put” ka ta dva grada ako zauzmu Bahmut, dodajući da je njegovo naređenje da se ukrajinske snage ne povlače iz Bahmuta bila “taktička odluka”.

Obližnji Časiv Jar, zapadno od Bahmuta, verovatno bi bio sledeća meta.

Zapadni analitičari sumnjaju da će ruske snage moći brzo da iskoriste zauzimanje Bahmuta s obzirom da su počele da ga granatiraju pre godinu dana, pokrenule kopneni napad u avgustu a od tada pretrpele velike gubitke.

Nazvan “klanicom”, razoreni istočni ukrajinski grad je u epicentru borbi već mesecima a obe strane trpe teške gubitke. Američka vlada je nedavno objavila da je Rusija izgubila 20.000 ljudi u borbama za Bahmut – koji je inače “na ivici zauzimanja” od decembra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter