Izvor: Kurir.rs
27.04.2023 u 18:27
0

UKRAJINA POKAZALA BORBENI RAD RAKETNE BATERIJE PVO SISTEMA PATRIOT: Ovo je jednica koja upravlja ovim PVO zaštitom Kijeva (VIDEO)

Vazduhoplovne snage Ukrajine objavile su prvi snimak baterije PVO sistema Patriot PAC-2 koji je donirala Nemačka, a koji je postao operativan i postavljen na borbeno dežursto.

REZNIKOV POTVRDIO: „Ukrajina preuzela PVO sisteme Patriot“

Snimak je utoliko upečatljiv jer se po prvi put vidi unutrašnjost komandnog centra baterije PVO sistema Patriot, kao i rad posade na pripremi raketnog sistema na borbenom dežurstvu. Sudeći prema drveću reklo bi se da je baterija smeštena u oklini Kijevske i Sumske oblasti iz granicu sa Belorusijom i Rusijim.

U snimku su prikazane i fotografije pripreme raketnog sistema za borbeno delovanje, ali čini se da je ovaj američki PVO sistem ukomponovan u raketni divizion koji ima i sovjetske sisteme S-300 koji se takođe vide na ovom snimku.

Baterija raketnog sistema Patriot PAC-2 je najmanja vatrena jednica sposobna za nezavisno delovanje i čini ga šest do osam lansera, a jedna komandna stanica može da kontroliše rad čak 16 lansera.

Puni sastav baterije sa osam lansera opslužuje 92 oficira i podficira.

Baterija ima komandni vod, vod za održavanje, lansirni vod sa četiri lansirne sekcije od kojih svaka ima po dva lansera, vod za kontrolu lansiranja i vođenje projektila koji je smešten u komandnoj stanici ECS koju opslužuju 3-4 vojnika, radarsku stanicu i komunikacijski sistem.

Svaki lanser ima 3 člana posade.

Kako se projektil lansira?

Patriot rakete posle lansiranja se vodi kroz tri faze leta. U prvoj fazi sistem vođenja projektila usperava raketu prema cilju koji je zahvaćen glavnim radarom.

U drugoj fazi računar za upravljanje vatrom nastavlja praćenje projektila sa preciznim navođenjem i u trećoj fazi radarski prijemnik smešten na samoj raketi vodi projektil u susret nadolazećem cilju blaisitčkoj raketi ili letelici.

U ukrajinskom slučaju oba. Suština sistema je praćenje uz pomoć glavnog radarskog sistema i stanice za lansiranje rakete.

Znači stanica po dobijanju podatka usmerava raketu prema cilju primanjem refleksnih elektormagnetnih talasa od samog cilja uz pomoć poluaktivne monoimpulsne pretraživačke matrice sistema za samonavođenje smeštenog u glavi Patriot projektila.

Da bi pogodak bio uspešan blizinski upaljač bojevu glavu treba da aktivira na udaljenosti manjoj od 10 m od mete.

Povećanjem te udaljenosti progresivno se smanjuje broj pogodaka fragmentima, tako da na udaljenosti od 30 m od cilja broj pogodaka fragmentima se smanjuje devet puta a na udaljenosti 100 m oko 100 puta.

Srce sistema je računar WCC koji obavlja osnovne funkcije praćenja i presretanja cilja, koa borbene zadatke komandovanja i kontrole.

Podatke sistem dobija od radarskog sistema, koji praćenjem odraza na ekaranu može da utvrdi geografsku dužinu i širinu na kojoj se nalazi cilj u tom trenutku, njegov azimut u odnosu na radarsku antenu.

Taktičko tehnički podaci za sistem PAC -2

Dužina 5,18 m, poluprečnik 41 cm, raspon krila 92 cm, lansirna težina 900 kg,

Pogon: jednostepena raketa na čvrsto gorivo

Princip vođenja: komandno vođenje sa pomoću sistema nadzora preko rakete i poluaktivno vođenje,

Bojeva glava 90 kg moćnog eksploziva, glava bojeva sa delovima i blizinskim upaljačem. Težina jednog dela 45 gra,a. Najveća brzina projektila 5 maha

Maksimalni domet po daljini 70 km, po visini 24 km,

Lanser četiri rakete na mobilnoj upravljivoj prikolici.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter