Izvor: BSC Happy
21.03.2023 u 22:14
0

„UKRAJINA, ŠTA TO BEŠE?“: Si jedva pomenuo Ukrajinu!

Si Đinping i Vladimir Putin izašli su iz dvodnevnih razgovora u utorak sa toplim rečima prijateljstva između Kine i Rusije i zajedničkim kritikama Zapada, ali bez znakova diplomatskog prodora oko Ukrajine.

Sijeva poseta Moskvi – koju je Kremlj dugo reklamirao kao pokazivanje podrške svog najmoćnijeg prijatelja – odlikovala je dosta demonstrativnog druženja.

Dvojica lidera su jedan drugog oslovljavali kao drage prijatelje, obećali ekonomsku saradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje što su ikada bili. 

CARSKA PALATA ZA DVA CARA!: Putin dočekao Sija u Kremlju!

Zajednička izjava uključivala je poznate optužbe na račun Zapada – da Vašington podriva globalnu stabilnost i da NATO upada u azijsko-pacifički region.

Što se tiče Ukrajine, Putin je pohvalio Sija za mirovni plan koji je predložio prošlog meseca i okrivio Kijev i Zapad što su ga odbacili.

– Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je iznela Kina u skladu sa ruskim pristupima i da se mogu uzeti kao osnova za mirno rešenje kada budu spremni za to na Zapadu i u Kijevu. Međutim, do sada smo ne vidim takvu spremnost sa njihove strane –  rekao je Putin.

Ali Si je jedva pomenuo sukob, rekavši da Kina ima „nepristrasan stav“ o njemu.

PLAČNE OČI ZAPADA UPRTE KA MOSKVI: Si umesto ukora, zagrljaj Putinu!

Odgovarajući na sastanak, Bela kuća je rekla da stav Kine nije nepristrasan i pozvala Peking da izvrši pritisak na Rusiju da se povuče sa suverene teritorije Ukrajine kako bi se okončao rat.

Samit, najveći Putinov iskaz diplomatije otkako je naredio invaziju na Ukrajinu pre godinu dana, delimično je propraćen u Kijevu, gde je japanski premijer Fumio Kišida došao u nenajavljenu posetu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Najnoviji svetski lider koji je krenuo na iscrpljujuće kopneno putovanje da bi pokazao solidarnost sa Ukrajinom, Kišida je obišao Buču na periferiji prestonice, koju je prošle godine zatrpalo mrtvima bežeći od ruskih trupa.

On je položio venac pored crkve pre nego što je odao počast minutom ćutanja i poklonio se. 

PUTIN BEZ DILEME, RUSIJA MORA DA REAGUJE: „Zapad spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca“

 – Svet je bio zaprepašćen kada je video nevine civile u Buči ubijene pre godinu dana. Zaista osećam veliki bes zbog zločina kada sam posetio baš to mesto –  rekao je Kišida.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter