Izvor: Kurir.rs/Jutarnji list
22.05.2023 u 18:02
1

DA LI RUSIJA IMA NOVU NEVOLJU U CRNOM MORU? Ukrajinci najavili upotrebu nevidljivog podvodnog drona (FOTO)

Upravo je to vrsta duha koju je Ukrajina iskoristila za odbranu od invazijske vojske Kremlja.

Ukrajinci će uskoro u borbi početi da koriste stelt eksplozivnu robotsku podmornicu u borbi protiv ruske mornarice. Toloka TLK-150 je prva podvodna bespilotna mašina, koja je u potpunosti dizajnirana i izgrađena u Ukrajini i proizvod je novog vojno-civilnog partnerstva pod nazivom Brave1.

POHVALE OD PESKOVA: „Putin i Erdogan su veoma ozbiljne političke ličnosti“

Brave1 je bio škrt na rečima kada ga je britanski Telegraf upitao o mogućnostima svog novog oružja, ali pomorski analitičari rekli su da ono predstavlja veliku tehnološku nadogradnju za Ukrajinu.

„Rusija ima nove velike probleme u Crnom moru“, rekao je Hi Saton, mornarički analitičar, koji je opisao Toloka TLK-150 kao „ubicu torpeda“.

„Ovo je prirodna evolucija ukrajinskih pomorskih dronova“, ističe on.

Toloka je reč koja se koristi u ruskom i ukrajinskom jeziku kako bi se opisao spontani zajednički projekat osmišljen za promovisanje opšteg dobra.

Za razliku od bespilotnih površinskih vozila koje je Ukrajina ranije koristila za uznemiravanje Crnomorske flote na Krimu, Toloka TLK-150 klizi ispod površine vode, što ga čini težim za uočavanje i presretanje.

Duga više od 2,5 metara, oblikovana je poput torpeda – elegantna i tanka, s visokim navigacijskim periskopom, velikom kobilicom i dva elektronična prekidača pričvršćena na par stabilizatora. Takođe nosi eksplozivni teret, čiji detalji nisu otkriveni.

Saton je otkrio da su Ukrajinci sada u samom vrhu razvoja mornaričkih bespilotnih objekata, pa ukrajinskoj mornarici može da obezbedi prednost.

„Budući da je reč o podvodnom vozilu, teže ga je otkriti i neutralizovati pucnjavom. Gotovo je nerešiv problem“, rekao je.

„Njegova bojeva glava takođe udara ispod vodene linije, pa postoji veća verovatnoća da će potopiti svoju metu“, kazao je Saton.

Brave1 nije rekao kada će Toloka TLK-150 početi da se koristi, ali se očekuje da će to biti u sledećih nekoliko nedelja ili meseci.

Brave1 planira da razvije još dve podmorske bespilotne letelice klase Toloka, do pet puta veće, ali to ukoliko se Toloka TLK-150 pokaže uspešnom.

Inače, prema dostupnim izveštajima Britanija je dala Ukrajini šest podmorskih dronova za čišćenje mina, ali ne i za napade na ruske ratne brodove i podmornice u luci.

Ukrajinci su u poslednjih godinu dana stekli znatnu reputaciju kada je reč o vojnoj inovativnosti, a posebno pri korišćenju dronova na frontu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DA LI RUSIJA IMA NOVU NEVOLJU U CRNOM MORU? Ukrajinci najavili upotrebu nevidljivog podvodnog drona (FOTO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter