Izvor: BSC HAPPY
05.02.2023 u 17:04
0

Ukrajinci očekuju rusku ofanzivu: „Svestan sam da glavne borbe tek predstoje i dogodiće se ove godine, u roku od dva do tri meseca!“

"Ovo će biti odlučujući meseci u ratu“, rekao je Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Rusija se sprema za „maksimalnu eskalaciju“ rata u Ukrajini, potencijalno već u narednih nekoliko nedelja, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske nacionalne bezbednosti.

„Svestan sam da glavne borbe tek predstoje i dogodiće se ove godine, u roku od dva do tri meseca“, rekao je on.

„Rusija se sprema za maksimalnu eskalaciju. Okuplja sve što je moguće, izvodi vežbe i trenira. Kada je reč o ofanzivi iz različitih pravaca, za sada mogu da kažem da ne isključujemo nijedan scenario u naredne dve do tri nedelje.

Ukrajinski zvaničnici već neko vreme upozoravaju na obnovljenu rusku ofanzivu i traže snažnije oružje od zapadnih saveznika kako bi se suprotstavili pretnji.

Posle Danilovovih komentara, portparol ukrajinske vojske rekao je u sredu da postoje znaci da se Rusija priprema za ponovnu ofanzivu na jugu Ukrajine.

Indija igra dvostruku igru, kupuju sve više ruske sirove nafte, a gorivo izvoze u EU i SAD: Evo zašto Zapad to toleriše!

„Ne samo na kopnu, već i na moru i u vazduhu“, rekla je Natalija Humenjuk, šef Ujedinjenog koordinacionog pres centra bezbednosnih i odbrambenih snaga juga Ukrajine, na nacionalnoj televiziji.

Ukrajinski obaveštajci su primetili promene u aktivnostima ruskih pomorskih snaga u Crnom moru, dodala je ona.

„Brzo se povećava i smanjuje, a nosači raketa se kreću napred-nazad“, rekla je ona.

U međuvremenu, belorusko ministarstvo odbrane je u utorak saopštilo da će održati još nedelju dana zajedničkih vojnih vežbi sa Rusijom.

„Tokom nedelje vojni predstavnici dve zemlje vežbaće zajedničko planiranje upotrebe trupa na osnovu prethodnog iskustva iz oružanih sukoba poslednjih godina“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Poslednjih nedelja zapadni saveznici, uključujući Nemačku, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, obećali su da će otpremiti tenkove u Ukrajinu kako bi pomogli njenim snagama da se bore protiv ruske ofanzive za koju se očekuje da počne kada se vremenski uslovi poboljšaju na proleće.

Nemačka je obećala da će isporučiti prvih 14 tenkova „Leopard 2“, Velika Britanija je obećala 14 tenkova „Čalendžer 2“, a SAD će predati 31 „Abrams“, međutim, za isporuku tenkova i obuku ukrajinskih trupa da ih koriste biće potrebno vreme.

TAJNA DIPLOMATIJA: Na koji način je bivši izraelski premijer Naftali Benet otkrio razgovore sa Putinom o Zelenskom!?

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će njegovi „Leopardi 2“ stići u Ukrajinu do kraja marta, dok je britanski ministar odbrane Ben Volas rekao da bi „Čalendžeri 2“ trebalo da budu isporučeni Kijevu ovog leta, a 26. januara, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je da će isporuke tenkova „Abrams“ trajati „mesecima“.

Ukrajinski zvaničnici su takođe tražili borbene avione, ali njihova molba je do sada ostala bez odgovora.

Američki predsednik Džozef Bajden je 30. januara ponovio da Vašington neće slati svoje borbene avione F16 u Ukrajinu, a nemački kancelar Olaf Šolc je takođe rekao da ne planira da Kijevu obezbedi ratne avione.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter