Izvor: Kurir.rs
06.05.2023 u 13:26
0

UKRAJINCI TVRDE DA SU PATRIOTOM OBORILI KINDŽAL? Komandant vazduhoplovstva saopštio da je raketa pogođena tokom napada 4. maja

Tokom više od godinu dana sveobuhvatne invazije, Rusija je svojim „Kinžalima“ nekoliko puta udarila na teritoriju Ukrajine.

Ukrajinski mediji su izneli tvrdnju da je ukrajinska PVO prvi put oborila rusku nadzvučnu balističku raketu Kh-47 „Kindžal“ u noći 4. maja.

ŠOJGU: „Kindžal“ raketa upotrebljena tri puta u Ukrajini! Niko nema takvu raketu, praktično je nemoguće uhvatiti je!

„Kinžal“ je navodno oboren na nebu iznad Kijevske oblastiuz pomoć američkog sistema Patriot, što je na Telegramu jutros potvrdio komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

„Čestitam ukrajinskom narodu na istorijskom događaju! Da, oborili smo „nepobedivi“ Kindžal! To se dogodilo tokom noćnog napada 4. maja na nebu Kijevske oblasti. Raketu je lansirao MiG-31K sa teritorije Rusije“, istakao je komandant Oružanih snaga.

On je dodao da je moguće oboriti neprijateljsku raketu uz pomoć američkog PVO sistema Patriot, koji su Ukrajini poklonili zapadni partneri.

Oleščuk je takođe zamolio novinare, stručnjake i javne ličnosti da ne žure da objave tu vest pre nego što to zvanično učine Oružane snage Ukrajine.

Ruske rakete Kh-47M „Kindžal“ su u službi ruske vojske od 2018. godine. a njena brzina je viša od 12.000 km/h. Nakon lansiranja iz aviona, raketa se uzdiže na veliku visinu u gornjim slojevima atmosfere, i kada se približava cilju balističkom putanjom, može da razvije tu brzinu.

Ukrajinski obaveštajci tvrde da u Rusiji postoji svega nekoliko desetina „Bodeža”. Međutim, do 4. marta ukrajinska PVO nije mogla da ih obori. Sada se situacija promenila.

Podsetimo, ukraijinska vojska je ujutro 4. maja saopštila da su svi vazdušni ciljevi oboreni iznad Kijeva tokom noćnog napada. Pretpostavljalo se da su ruske trupe koristile „verovatno balističke rakete“ za napad na prestonicu.

Već sledećeg dana stručnjaci portala Defens ekspres su, nakon analize fotografija olupine uništenih projektila, identifikovali rusku balističku raketu „Kindžal“ . Međutim, ukrajinska vojska je tada negirala činjenicu da su balističke rakete oborene, kao i činjenicu da su ih lansirali Rusi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter