Izvor: Kurir.rs/24ur
01.03.2023 u 14:43
0

FINSKI PARLAMENT PRIHVATIO ULAZAK U NATO PAKT: ZA je glasalo 184 poslanika, PROTIV samo sedmoro!

Finska, koja ima granicu sa Rusijom od 1.340 kilometara, podnela je zahtev za ulazak u NATO zajedno sa Švedskom prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Finski parlament je velikom većinom podržao ulazak Finske u NATO. Za zakon kojim se Finskoj dozvoljava pridruživanje Severnoatlantskom savezu glasalo je 184 finskih poslanika, sedam je bilo protiv.

OVA ODLUKA DONOSI PROMENE: Finska danas glasa o zakonu koji ubrzava put u NATO!

Finski poslanici raspravljali su u utorak o zakonu o pristupanju NATO-u, koji je usvojen danas. Očekivala se podrška zakonu. I predsednik Finske Sauli Niiniste mora da podrži ulazak zemlje u NATO, ali je već najavio da će to učiniti ubrzo nakon potvrde u parlamentu.

Finska, koja ima granicu sa Rusijom od 1.340 kilometara, podnela je zahtev za ulazak u NATO zajedno sa Švedskom prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu. Bilo je planirano da dve zemlje uđu u alijansu istovremeno, ali se sada, zbog turske blokade Švedske, pominje i mogućnost odvojenog ulaska.

Ulazak Finske u NATO takođe mora da odobri svih 30 članica alijanse. Jedine koje to još nisu učinile su Mađarska i Turska. U mađarskom parlamentu danas je počela rasprava o ratifikaciji pristupanja Švedske i Finske NATO-u, a sledeće nedelje se očekuje glasanje o protokolima o pristupanju Finske i Švedske. Podrška, prema prognozama, nije upitna.

Turska, koja je u januaru prekinula pregovore o pristupanju skandinavskih zemalja, u međuvremenu upozorava da bi jedino mogla da ratifikuje pristupanje Finske. Između ostalog, dodatno ih je razbesneo potez desničarskog ekstremiste Rasmusa Paludana, koji je spalio primerak Kurana na protestu ispred turske ambasade u Stokholmu. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je u ponedeljak da će razgovori o pristupanju Švedske i Finske biti nastavljeni 9. marta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter