Izvor: Sputnjik
18.11.2022 u 21:01
0

ULJANOV O IZVEŠTAJU IAEA: Pitanje „prljave bombe“ nije zatvoreno, izvršena samo prva inspekcija objekata

Tema „prljave bombe“ nije zatvorena, Rusija je poslala preventivni signal, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, povodom izveštaja IAEA da tokom inspekcije lokacija u Ukrajini nisu pronađeni znakovi da Kijev priprema „prljavu bombu“.

Diplomata je objasnio da je, zapravo, izvršena samo prva inspekcija objekata, kao i životne sredine, nakon čega će IAEA u sertifikovanim laboratorijama izvršiti analizu i tada će biti doneta konačna procena, ali samo kad su u pitanju tri objekta koja su posetili inspektori agencije.

Prema njegovim rečima, to znači da pitanje nije zatvoreno, ali da je najvažnije da je Rusija poslala dovoljno jak preventivni signal za koji se nada da će se ispostaviti kao koristan.

STEJT DEPARTMENT SAOPŠTIO: Rusija mora da zaustavi ove operacije i povuče svoje snage kako bi okončala bespotreban rat

– Signal da, prema našim podacima, u Kijevu ozbiljno razmatraju mogućnost, i čak preduzimaju praktične korake za stvaranje „prljave bombe“. Verovatno ćemo napraviti pauzu. U svakom slučaju, nije mi poznato da smo planirali da preduzmemo neke dodatne korake – objasnio je on.

Ranije je Uljanov prokomentarisao da su dva inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila objekte na tri lokacije i da je provera trajala samo nekoliko sati. On je ironično rekao da niko nije očekivao da će „prljava bomba“ čekati inspektore u centru fabrike.

Sa druge strane, generalni direktor „Rosenergoatoma“ Renat Karčaa izjavio je da saopštenje IAEA o rezultatima izveštaja provere u Ukrajini povodom pripreme „prljave bombe“ ne može da izdrži nikakvu kritiku i pre svega ima politički predznak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Upravni odbor IAEA objavio je juče da je usvojio rezoluciju o pitanjima nuklearne bezbednosti u Ukrajini. U njoj je, konkretno, ponovo napomenuto da u okviru inspekcije na tri lokacije u Ukrajini nisu otkriveni nikakvi znakovi neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali koji su povezani sa pripremom „prljave bombe“. IAEA tvrdi da je „samim tim demonstrirana neosnovanost“ saopštenja ruske strane na ovu temu.

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

„Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter