Izvor: Tanjug
31.05.2023 u 08:31
0

OKRŠAJ? KINESKI AVION UGROZIO AMERIČKI, SAD ZAPRETILE

Kineski borbeni avion izveo je "nepotrebno agresivan" manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, saopštile su SAD.

Američka vojna komanda odgovorna za Indo-Pacifik saopštila je u utorak da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle nedelje i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju.

– SAD će nastaviti da lete, plove i sprovode operacije, bezbedno i odgovorno, gde god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju. Na prikazanom snimku se vidi kako kineski borbeni avion prolazi ispred nosa američkog aviona RC-135, koji se trese zbog turbulencija.

ULTIMATUM: BLINKEN naredio TURSKOJ da odobri pristupanje ŠVEDSKE NATO-U

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu, koji nije iznosio detalje, saopštio je da SAD u dužem vremenskom periodu „često raspoređuju avione i brodove za izviđanje Kine iz blizine, što predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalnu bezbednost“.

Kina poziva SAD da zaustave opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu – saopštio je Liu. On je naveo da će Kina „nastaviti da preduzima neophodne mere za odlučnu odbranu svog suvereniteta i bezbednosti i da će raditi sa zemljama regiona na čvrstoj zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru“.

Najnoviji incident dogodio se pre nego što je Peking odbio zahtev američkog ministra odbrane Lojda Ostina da se sastane sa ministrom nacionalne odbrane NR Kine Li Šangfuom, na marginama međunarodnog foruma posvećenog bezbednosti u Aziji „Šangri La dijalog“, koji će biti otvoren u petak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter