Izvor: Tanjug
26.02.2023 u 20:25
1

DA LI ĆE OVO BITI SUSRET OD KRUCIJALNOG ZNAČAJA? Fon der Lajen sutra u Londonu razgovora sa Sunakom o post-Bregzitu!

Poseta će pokrenuti rešavanje ovog pitanja koje se smatra ključnim u Sunakovom premijerskom mandatu čime bi britanski premijer uspeo da udovolji političkim zahtevima Demokratske Unionističke stranke Severne Irske i Konzervativne stranke u Londonu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se u ponedeljak u Londonu s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom s kojim će razgovarati o post-Bregzit nesuglasicama, a uskoro se očekuje i dogovor o reviziji aranžmana sa Severnom Irskom.

URSULA FON DER LAJEN OBEĆALA: EU će povećati pomoć Turskoj nakon razornog zemljotresa

„Danas su se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak složili da lično nastave svoj rad na zajedničkim, praktičnim rešenjima za niz složenih izazova oko protokola o Irskoj i Severnoj Irskoj“, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se najavljuje sutrašnji susret dvoje zvaničnika, prenosi londonski Gradijan.

Sunak je izjavio u subotu da je „dao sve od sebe“ da se postigne novi post-Bregzit sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom, ocenjujući da je to od vitalnog značaja kako bi se ponovo uspostavila regularna podela vlasti u Severnoj Irskoj, preneo je ranije Rojters.

Kao deo Bregzita, sporazuma iz 2020. godine o izlasku Velike Britanije iz EU, zvanični London je prihvatio dogovor sa Briselom poznat kao Severnoirski protokol kojim je Severna Irska, iako britanska pokrajina, ostala deo jedinstvenog tržišta Unije. Ovim protokolom je zapravo potvrđeno postojanje pomorske granice u Irskom moru za neke robe koje se izvoze iz Velike Britanije, jer se u Briselu smatra da je Severna Irska deo jedinstvenog tržišta Evropske unije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DA LI ĆE OVO BITI SUSRET OD KRUCIJALNOG ZNAČAJA? Fon der Lajen sutra u Londonu razgovora sa Sunakom o post-Bregzitu!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter