Izvor: TANJUG
26.11.2022 u 10:59
0

VANREDNO STANJE U HONDURASU: Država objavila rat kriminalnim bandama (VIDEO)

Honduras je druga zemlja u Centralnoj Americi koja je proglasila vanredno stanje zbog borbe protiv zločina kriminalnih bandi, a pre svega iznude, obajvio je danas AP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro predložila je u četvrtak meru za ograničavanje ustavnih prava da bi se omogućilo hapšenje članova kriminalnih bandi.

Socijaldemokratska vlada objavljuje rat iznudi, kao što je od prvog dana objavila ratove korupciji i trgovini drogom, rekla je Kastro.

Tu meru mora da odobri Kongres Hondurasa.

U Hondurasu, kao i u susednom Salvadoru, ulične bande godinama su uzimale reket za zaštitu od vozača autobusa, taksista i vlasnika prodavnica.

Prema podacima udruženja vozača autobusa, do sada je tokom ove godine u Hondurasu poginulo 50 vozača, a ukupno je ubijeno njih 2.500 u poslednjih 15 godina zbog toga što nisu platili bandama da ih štite.

Honduras nije precizirao šta bi vanredno stanje podrazumevalo, ali obično takve mere privremeno suspenduju uobičajena pravila koja regulišu hapšenja i pretrese, a ponekad se primenjuju i ograničenja slobode govora i okupljanja, prenela je američka agencija.

U susednom Salvadoru na snazi je vanredno stanje za borbu protiv zločina kriminalnih bandi od marta, a policija je dobila veća ovlašćenja da hapsi i drži osumnjičene u pritvoru.

U Salvadoru je od marta uhapšeno više od 56.000 ljudi zbog navodnih veza sa bandama, podseća AP.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter