Izvor: BSC HAPPY
28.01.2023 u 10:29
0

VAŽNI RAZGOVORI ANKARE I MOSKE: Gasno čvorište u Turskoj sve bliže ostvarenju

Moskva i Ankara su pokrenule stručne rasprave o osetljivim pitanjima u vezi sa bezbednošću planiranog gasnog čvorišta, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov. Oleg Siromolotov uveren je da će Moskva i Ankara uspeti da reše sva nova pitanja, uključujući i ona koja se tiču bezbednosti postojećih i budućih energetskih objekata.

Zajednički napori rezultirali su inicijativom ruskog predsednika Vladimira Putina da se stvori gasno čvorište u Turskoj. Eksperti trenutno razgovaraju o različitim aspektima u vezi sa sprovođenjem inicijative, uključujući i osetljive.

– Zadovoljstvo nam je što vidimo entuzijazam naših turskih partnera, kao i njihov konstruktivan pristup i spremnost da se angažuju u bliskom zajedničkom radu, istakao je on odgovarajući na pitanje o eksplozijama na gasovodima Severni tok.

RUSKA AMBASADA PORUČUJE: „Američki zvaničnici ne treba da se mešaju u naše poslove, već treba da se zabrinu za stanje ljudskih prava u sopstvenoj zemlji“

Siromolotov je bio uveren da će Moskva i Ankara uspeti „da reše sva nova pitanja, uključujući i ona koja se tiču bezbednosti postojećih i budućih energetskih objekata“.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova je rekao da je energetski sektor jedna od oblasti u kojoj je rusko-turska saradnja najuspešnija.

– Odlučnost Ankare da ojača veze u ovoj oblasti proizilazi iz pozitivnog iskustva bilateralne saradnje u izgradnji gasovoda Plavi tok i Turski tok, kao i iz oslanjanja Rusije kao snabdevača gasom, istakao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći na forumu Ruske energetske nedelje, predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit Severnim tokom više nije moguć, na ovo čvorište.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njegovim rečima, to može da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je kasnije da će odluke o realizaciji projekta gasnog čvorišta biti donete 2023. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter