Izvor: Novosti
28.05.2022 u 12:11
0

VELIKA BRITANIJA KIDA EU: London pravi novu alijansu koja se protivi politici Moskve

Britanski premijer Boris Džonson predložio je novu političku, ekonomsku i vojnu alijansu koju predvodi London kao alternativu EU, objavio je italijanski list Korijere dela sera. 

RUSKE SNAGE GRUVAJU IZNAD HERSONA I HARKOVA: Oborena dva aviona Su-25 i helikopter Mi-8

Prema pisanju lista, predloženi savez uključivalo bi Ukrajinu, Poljsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju; kasnije bi, prema premijerovoj zamisli, i Turska mogla da pristupi takozvanoj Evropskom komonveltu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema izvorima, britanska inicijativa je osmišljena za države koje čuvaju svoj nacionalni suverenitet, drže se liberalnih stavova u ekonomiji i protive se politici Moskve, piše  TASS. 

Džonson je svoju ideju prvi put izneo ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom njihovog sastanka u Kijevu 9. aprila, navodi se u članku. Prema izvorima Korijere dela sera, Kijev nije izrazio jasan stav o britanskoj inicijativi, niti ju je odbacio niti podržao. Poznato je da bi Zelenski mogao ozbiljnije da shvati Džonsonov predlog ako Evropska unija ne odobri da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU na predstojećem sastanku lidera bloka.

Prema izvorima „Korijere dela sera“, „ukrajinska elita je uverena da se u palatama moći u Nemačkoj i Francuskoj malo ko nada porazu Rusije“, zbog čega sukob oko Ukrajine „otvara nove pukotine u Evropi“. S druge strane, „Džonson se nada da će dobiti dodatnu kartu u dogovoru sa Briselom, posle neuspešne procedure Bregzita: na taj način London pokušava da poremeti ravnotežu na kontinentu, razotkrivajući sve više i više linije raseda“, primećuje italijansko izdanje.

U odgovoru na ovu informaciju Kremlj je saopštio da nisu upoznati sa navodnim namerama britanskog premijera da stvori alijansu kao protivtežu Evropskoj uniji, ali smatraju da ako je postojala takva inicijativa, Džonson podriva pozicije EU.

Uz to, Džonson je u petak pozvao na dalju vojnu podršku Ukrajini, uključujući i slanje ofanzivnijeg oružja poput višecevnih raketnih bacača. Takođe, prema rečima britanskog premijera, Rusija „sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu, pa je neophodno i dalje podržavati Ukrajince“.

Dakle, agresivnost planova Londona prema Rusiji i dalje raste, a za to postoji više razloga. 

– Džonsonov rejting polako  opada  u zemlji zbog navoda o žurkama tokom pandemije koronavirusa. I da ne bi bio sramotno zbačen sa položaja, pokušaće ne samo da ubedi Ukrajince da se pridruže alijansi, već i da uništi EU, rekao je Timofej Bordačev, programski direktor Valdajskog kluba, listu VZGLJAD.

Prema rečima sagovornika, ideja o stvaranju neke vrste alternative Evropskoj uniji osuđena je na propast. „Velika Britanija nema dovoljno novca za ovo, a SAD neće pristati da sponzorišu takvu inicijativu. Što se Evrope tiče, tu je „novčanik“ u rukama Nemačke, što sigurno neće ostaviti šansu za raspad EU“, objasnio je ekspert. Bordačev je napomenuo da će „sama ideja biti dobar PR za DŽonsona i, moguće, skrenuti pažnju javnosti sa skandala oko njegove ličnosti“.

– Sada postaje jasno zašto se Ukrajina, Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija navode kao potencijalni saveznici. Samo, ni jedna država koja poštuje sebe neće pristati da postane članica takvog saveza, ali „podržave“ lako mogu da se umešaju u avanturu. Što se tiče Turske, koja se takođe pominje na ovoj listi, malo je verovatno da će pristati da pristupi takvom savezu: to je normalna suverena zemlja sa odgovornim političkim rukovodstvom – smatra Bordačev.

Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove (RIAC), ima nešto drugačiju tačku gledišta. Prema njegovom mišljenju, DŽonsonova inicijativa se ne može smatrati mogućom alternativom EU. 

– Uporedio bih je sa novim blokom AUKUS-a, koji uključuje Veliku Britaniju, SAD i Australiju. Ovaj savez ima za cilj da se suprotstavi Kini, a grupa koju predlaže Džonson radiće protiv Rusije“, rekao je Kortunov za list VZGLJAD. Prema njegovim rečima, Britanija je veoma zainteresovana za stvaranje nove antiruske organizacije.

– Britanski premijer pokušava da potvrdi liderstvo Ujedinjenog Kraljevstva u kontekstu napuštanja Evropske unije i proglašavanja strategije „globalne Britanije”. Osim toga, London je jedan od lidera grupisanja zemalja u EU, koje se oštro protive Rusiji. Džonson želi da zadrži ovu asocijaciju, ali van okvira Evropske unije – objasnio je ekspert.

Istovremeno, Kortunov je primetio: „Džonson je imao mnogo zanimljivih i svetlih ideja, ali nisu sve sprovedene u delo. On je skrenuo pažnju i na to da Turska još nije glavni kandidat za ulazak u potencijalnu uniju.

– Erdoganovo ponašanje je veoma nepredvidivo. Ankara je više puta iskazivala nameru da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini. Opet, ako Turska pristane da se pridruži koaliciji, onda će biti potrebno da se njeno mišljenje uzme u obzir, uključujući i prilikom postavljanja prioriteta i oblikovanja principa rada – rekao je politikolog.

Što se tiče Ukrajine kao jedne od članica alijanse, ona će svakako pristati na predlog Londona, smatra ekspert. 

– Kijev treba da ojača svoje spoljnopolitičke pozicije. Druga stvar je da će Zelenski biti razočaran ako ova unija ostane samo na papiru, usled čega neće biti nikakve vojne pomoći, a kamoli uključivanja članova ove grupe u direktnu konfrontaciju sa Moskvom – zaključio je Kortunov.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter