Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 19:52
0

Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se reguliše upotreba stranih reči, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku!

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se reguliše upotreba stranih reči, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku.

Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije, Zakon obezbeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i „uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika“.

U dokumentu su navedeni novi pojmovi, kao što su normativni rečnici, normativne gramatike i normativne referentne knjige, koji određuju norme savremenog ruskog književnog jezika.

Kako prenosi Izvestija, u slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba reči i izraza koji ne odgovaraju književnim normama. To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika.

Nemačka neće podržati planiranu zabranu Evropske unije za prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem!

Takođe nije dozvoljeno koristiti strane reči ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene analoge u ruskom jeziku naći će se u standardnim rečnicima. Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme.

Zakon o ograničavanju upotrebe stranih reči u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih reči i prekomerne upotrebe stranog rečnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter