Izvor: Kurir.rs
28.03.2023 u 15:13
0

BELORUSIJA IZDALA ZVANIČNO SAOPŠTENJE: Na razmeštanje nuklearnog oružja prislile su nas SAD i njihovi saveznici!

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je blizak Putinov saveznik, a belorusku je teritoriju stavio na raspolaganje ruskoj vojsci na početku invazije na Ukrajinu.

Vlasti Belorusije saopštile su da su na odluku o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji naterale SAD i njihovi saveznici. U međuvremenu, ukrajinske snage su odbile nekoliko ruskih napada dronovima.

BELORUSIJA PRKOSI SANKCIJAMA Lukašenko ističe: „Zajedno sa Rusijom možemo da proizvodimo bilo koju vrstu naoružanja!“

„Belorusija je bila prinuđena da reaguje kako bi ojačala svoje bezbednosne i odbrambene kapacitete“, saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Minsk bio podvrgnut političkom i ekonomskom pritisku bez presedana od SAD i njihovih saveznika, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Vlasti su objasnile da neće imati kontrolu nad oružjem i da njegovo postavljanje ni na koji način ne krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. „Vojna saradnja Belorusije i Rusije odvija se u strogom skladu sa međunarodnim pravom“, napisali su.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u subotu postavljanje nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije. Tada je rekao i da Moskva ne krši nijednu međunarodnu konvenciju, budući da SAD već duže vreme postavljaju nuklearno oružje na stranim teritorijama.

Vašington je tada saopštio da SAD trenutno ne vide znakove da Rusija namerava da upotrebi svoje nuklearno oružje. NATO alijansa je, međutim, nazvala Putinove izjave pogrešnim, jer članice NATO-a treba da deluju u potpunosti u skladu sa svojim međunarodnim obavezama. Takođe je rusku nuklearnu retoriku nazvao opasnom i neodgovornom.

Kao odgovor na Putinovu najavu, Ukrajina je upozorila da je Kremlj uzeo Belorusiju kao „nuklearnog taoca“. Istovremeno, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov je dodao da postavljanje nuklearnog oružja predstavlja sledeći korak ka unutrašnjoj destabilizaciji Belorusije. Kijev je tražio i sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je blizak Putinov saveznik, a belorusku je teritoriju stavio na raspolaganje ruskoj vojsci na početku invazije na Ukrajinu. Takođe, na referendumu ubrzo nakon izbijanja rata, beloruski birači su odlučili da njihova zemlja može imati nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter