Izvor: Tanjug
08.06.2022 u 11:22
0

VOJNA SARADNJA KINE I KAMBODŽE KAO BITAN STUB „PARTNERSTVA OKOVANOG GVOŽĐEM“: SAD zabrinute zbog moguće izgradnje objkekta za kinesku ratnu mornaricu

Vojna saradnja Pekinga i Pnom Pena je važan stub „partnerstva okovanog gvožđem“ poručio je danas kineski ambasador Van Ventijan, na početku radova u najvećoj pomorskoj bazi Kambodže koje finansira Kina, što izaziva zabrinutost SAD, prenosi Rojters.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja radova, kambodžanski ministar odbrane Tea Ban odbacio je tvrdnje da će Kambodža dozvoliti Kini da izgradi vojnu bazu na svom tlu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

RAT NE PRESTAJE: Oborena 2 ukrajinska aviona i helikopter

„Kraljevina Kambodža neće dozvoliti stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji“, naglasio je on u današnjem obraćanju.

Kambodžanski ministar je saopštio i da svaka zemlja može da koristi objekte u pomorskoj bazi Ream, i da je njegova zemlja otvorena da prihvati vojnu pomoć od bilo koga.

„Kao snažan stub partnerstva okovanog gvožđem, vojna saradnja Kine Kambodže je među fundamentalnim interesima naše dve države i dva naroda“, poručio je kineski ambasador u Kambodži Vang Ventijan u govoru na ceremoniji otvaranja radova u bazi u Tajlandskom moreuzu.

Sjedinjene Države su izrazile „ozbiljnu zabrinutost“ da Kina u tajnosti u Kambodži gradi objekat koji će koristiti isključivo njena ratna mornarica i poručile da takav potez podriva regionalnu bezbednost.

Prošle godine, Sjedinjene Države su optužile Kambodžu da nije bila transparentna po pitanju uloge Kine u nadogradnji ovog objekta, a veze između Vašingtona i Pnom Pena su već godinama narušene zbog optužbi SAD da su dugogodišnji premijer Hun Sen i njegova vladajuća stranka ugušili demokratiju progonom opozicije.

Hun Sen, odbacujući takve tvrdnje, približio se Kini, koja je daleko najveći investitor u Kambodži, navodi Rojters.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter