Izvor: Sputnjik
17.02.2023 u 08:53
0

VOJNI OBJEKTI NA KRIMU LEGITIMNI CILJEVI ZA KIJEV! Viktorija Nuland: „Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo“

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da su vojni objekti na Krimu za Ukrajinu legitimni ciljevi.

– To su legitimni ciljevi, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo – rekla je ona tokom događaja u Karnegijevom analitičkom centru u virtuelnom formatu.

Ona je dodala da na Krimu postoje „ogromni vojni kapaciteti na Krimu koje je Rusija pretvorila u važne logističke tačke“.

ZAHAROVA NULANDOVU NAZVALA VESNIKOM TRAGIČNIH POTRESA: „Moguće je da SAD pripremaju novi prevrat u Ukrajini“

Demilitarizacija Krima – uslov za bezbednost Ukrajine

Prema rečima Nulandove, Ukrajina nikada neće biti bezbedna ukoliko se ne izvrši bar minimum demilitarizacije Krima.

Kako je istakla, formiranje pouzdanog sistema za obuzdavanje Rusije je obavezan uslov za okončanje sukoba u Ukrajini.

– Bez obzira na to šta će Ukrajinci odlučiti u vezi s Krimom… Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude bar minimalno demilitarizovan. To treba da bude deo održivog obuzdavanja – rekla je Nuland.

Ona je navela da ne zna da li će Ukrajinci, koji su trenutno fokusirani na to da povrate druge teritorije, krenuti u ofanzivu na Krim.

– Kao što vidite, postigli su uspeh u Hersonu, uporno se bore u Bahmutu ali moraju da vrate još dosta teritorija koje su im potrebne kako bi bili država sposobna za život, pre nego što se postavi pitanje Krima. I na to su sada usredsređeni – rekla je američka zvaničnica.

Za SAD ključan strateški poraz Putina

Sa američkog aspekta, rekla je Nuland, sukob u Ukrajini treba da se završi „strateškim porazom Vladimira Putina“ pri čemu mora da bude isključena mogućnost revanša za šest meseci ili šest godina.

Prema njenim rečima, SAD smatraju da je neophodno Ukrajini obezbediti „oružane snage budućnosti“ koje bi bile u stanju da obuzdavaju Rusiju čak i posle završetka sukoba.

Kakav god bio scenario rešavanja sukoba u Ukrajini, sve dok je na vlasti u Rusiji Vladimir Putin ili „neko njemu sličan“ nije sigurno da sukob ne bi ponovo počeo, smatra ona.

– Čak i ako bude postignut pravedan mir, neophodno je dugoročno planiranje i da se formira ukrajinska vojska budućnosti koja će biti sposobna da obuzda bilo kakve apetite koji bi mogli da se pojave kod Putina u budućnosti – rekla je Nuland.

To, prema njenim rečima, znači stvaranje, uz podršku Zapada, „integrisanog sistema PVO u Ukrajini, pograničnih snaga visoke klase, mogućnosti za patroliranje sopstvenim vodama“.

Nuland obećala Nobelovu nagradu izraelskom premijeru

Zamenica američkog državnog sekretara obećala je Nobelovu nagradu za mir izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu ukoliko uveri ruskog predsednika da povuče vojsku iz Ukrajine.

– Ako Bibi Netanijahu može da izvuče Putina iz Ukrajine daću mu Nobelovu nagradu – rekla je ona.

Izraelci, koji se drže po strani u odnosu prema antiruskoj koaliciji, i dalje misle da imaju posebne odnose sa Rusijom, dodala je ona.

– A mi kažemo: Samo napred, iskoristite ih kako bi se okončao taj užasni, surovi rat – zaključila je Nuland.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter