Izvor: Happy BSC
13.11.2022 u 21:57
0

„Vojno i političko rukovodstvo Rusije se prilagođava novonastaloj situaciji, negde se izvlači, negde napreduje“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 263. dan rata u Ukrajini, kao i o političkim i geopolitičkim dešavanjima.

O ovim i ostalim temama, povezanim sa sukobom u Ukrajini, razgovarali smo sa našim gostima: generalom Vinkom Pandurevićem, vojnim analitičarom Milovanom Bajagićem i prof. dr Srđanom Perišićem, profesorom geopolitike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

General Pandurević naglasio je da je značaj ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra bio veoma veliki za eventualno dalje napredovanje prema Nikolajevu i Odesi.

„Snage koje su povučene sa desne obale reke Dnjepar, iz Hersona, na levu obalu, su taktičkog nivoa i operativnog, taktičko-operativnog, operativno-taktičkog, tako da ne možemo govoriti o nekom strateškom povlačenju, jer nije u pitanju celokupna linija fronta i linija dodira. S obzirom na snage koje su se povukle na predstojeća moguća borbena dejstva, treba tako posmatrati. Postoji više razloga i objašnjenja zašto se desilo ovo što se desilo. Mi smo to najbolje mogli da vidimo na jednoj konferenciji, medijski predstavljeno, kako komadant svih tih snaga ruskih, na području kako oni kažu na svojoj teritoriji, ili na području Ukrajine, referiše ministru odbrane Šojguu, koji prihvata njegove predloge o povlačenju snaga na drugu obalu Dnjepra. Sa druge strane, neki kažu da je to iznuđeno, da su oni bili pod pritiskom, da su mogli da pretrpe velike gubitke, da su se morali povući, neko kaže da je to taktičko povlačenje radi nekih budućih planova i ciljeva koje ruska vojska planira da ostvari. Po mom sudu, posmatrajući razvoj događaja na terenu, bez ulaženja uopšte kako se zovu koje snage, da li su to ruske ili ukrajinske, i obrnuto, posmatram snage kao takve. Mislim da su ove snage koje su bile na desnoj obali reke Dnjepar predstavljale jednu vrstu mostobrana koji je bio vrlo važan i značajan, ako je Rusija planirala ostvariti dalja borbena dejstva. Prilikom forsiranja ili nasilnog prelaska reke najvažnije je da se usopostavi mostobran, da li on ide nekom prethodnicom, da li desantom uz jaku artiljerijsku i raketnu podršku, omekšavanja terena itd. i posle toga se upumpavaju glavne snage i taj se mostobran koristi za dalji prodor. Prema nekim porocenama to je bilo važno da bi se nastavila dejstva dalje prema Nikolajevu, dalje prema Odesi, međutim taj prostor sliva tih reka koje se ulivaju u Crno more je dosta razuđen, težak teren, podvodan, močvaran, sa značajnim vodenim preprekama, ne samo onim kakva je reka Dnjepar . Tako da i sa te strane, sa tog stanovišta, nije bilo očekivano da sa tim postojećim snagama Rusi mogu nastaviti dalja dejstva prema Nikolajevu i dalje Odesi. Prema sadašnjim informacijama formirane su tri linije odbrane, ešalonirane su snage u Hersonskoj oblasti, verovatno sa osnovnim ciljem da se brani Krim, da se spreči eventualno presecanje glavnih komunikacija i ugrožavanje samoga Krima“, rekao je Pandurević.

General je dodao da smatra da su Rusi bili vojno prinuđeni na povlačenje, ali da će predah dobro doći najboljim ruskim jedinicama, koje već osam meseci nisu imali priliku za značajniji odmor i pregrupisavanje.

„Ja sam bliže ovoj osnovnoj pretpostavci, odnosno analizi, rezultati bi mogli biti sledeći. Da su Rusi stvarno bili prinuđeni iz vojničkih razloga da se povuku sa te obale reke. Da oni planiraju nešto u nekom predahu, a predah bi mogao biti sledeći. Rusi već osam meseci koriste iste snage koje su upumpane na prostor Ukrajine u specijalnoj vojnoj operaciji bez značajnijeg odmora, bez značajnijeg pregrupisavanja i stvaranja nekih povoljnijih uslova za njihovu upotrebu. Sada je očekivati da snage koje su novomobilisane i dovedene na taj prostor da će posedati, ako ne prvu, onda sigurno drugu liniju odbrane, ili neku treću, ali će se stvoriti prilika da se ove specijalne i najbolje snage Rusije, sa najvećom borbenom spremnošću odmore, izvuku malo iz tog dodira i da one budu upotrebljene, po njihovoj odluci, na nekim drugim pravcima. Ja sam od samog početka posmatrao situaciju na terenu realno, koristeći se činjenicama, bez ikakvih emocija u smislu podrške bilo kojoj strani i moram reći da ako se podsetimo ciljeva, razloga ulaska Rusije u rat, onda ti ciljevi su negde i zaboravljeni i o njima se ne priča. Ovo što je do sada urađeno koristi se u smislu: „ajde imamo sad to, pripojili smo to Rusiji“ i Rusija je prvi put posle 1945. izgubila neke teritorije, koliko ja znam. Prvi put neke teritorije koje po unutrašnjem pravu, po ruskom Ustavu pripadaju Rusiji, nisu pod njenom kontrolom“, izjavio je Pandurević.

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY General Mitar Kovač o ruskom povlačenju: „Doneta je na vreme i pravilna odluka!“

Milovan Bajagić podsetio je da je nedavno i sam boravio u Hersonu.

„Mogu vam reći neka lična iskustva jer sam bio u Hersonu. Do Hersona sam bio, da kažem trudio sam se da budem objektivan, iako možda to nije delovalo gledaocima, ali posle Hersona sam subjektivan. Ako sam se dvoumio nešto posle svih onih razgovora sa decom, sa ratnim veteranima, sa stanovništvom Hersona, jer sam tamo otišao, gospodin Srđan mi je izuzetno pomogao tu da odem, on je bio u Zaporožju, a prva četiri dana smo u Hersonu bili gospodin Danijel Simić i ja i prošli smo ga uzduž i popreko“, smatra Bajagić.

Na pitanje o povlačenju ruske vojske vojni analitičar je podsetio i da je Kolubarskoj bitci u Prvom svetskom ratu prethodilo povlačenje, a da je ona jedna od najsvetlijih pobeda srpske vojske.

„Znate kako, što se tiče povlačenja, najveća pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu je bila Kolubarska bitka, a ako proučavate istorijat Kolubarske bitke i mi smo se tada povukli. Živojin Mišić je na protivljenje i Vrhovne komande i prestolonaslednika Aleksandra, i Radomira Putnika, i Stepe Stepanovića i ostalih kolega, se povukao pa je izveo kontraofanzivu i doneo jednu od najsvetlijih pobeda u istoriji srpske vojske. To je jedan primer iz istorije, a ima ih još gomila. Što se tiče Hersona, ja sam duboko uveren da će se ruska vojska vratiti tamo. Pazite, sada imamo situaciju, posle referenduma, da je okupiran deo ruske teritorije, zvanično je okupiran deo ruske teritorije. Po ruskoj doktrini Rusija ima pravo čak i da upotrebi nuklearno oružje, ako neko okupira njenu teritorju. Od završetka referenduma delovi kao što vidimo i Hersona i Zaporožja su okupirani delovi ruske teritorije, po ruskom zakonu“, ističe Bajagić.

„Sada je potpuno jasno da je odluka o delimičnoj mobilizaciji ispravna i da se nije moglo bez te vojske nastaviti ozbiljno borbe“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof. dr Srđan Perišić naglasio je da ovaj rat ima mnogo dimenzija, da je to jedan globalan sukob i da se rukovodstvo Rusije negde povlači, a negde napreduje.

„Rat je jedna ogromna dinamika. Ako ste danas ostvarili neki zadatak, ne znači da ćete već sutra biti u istoj toj poziciji. Ali, dobra vojska, obučena vojska, obučeno komandovanje, obučeno političko komandovanje u toj dinamici uvek ima rezervnu varijantu „plan B“, „plan C“, ima planove da se prilagođava nastaloj vojnoj ili političkoj situaciji. Ja upravo tvrdim da se Rusija fantastično, ovaj rat ima mnogo dimenzija, to smo više puta rekli, nije samo oružani konflikt u Ukrajini i u okviru tog oružanog konflikta izvođenje borbenih dejstava, nego se rat vodi na celoj zemaljskoj kugli, ovo je globalni sukob. Vojno i političko rukovodstvo Rusije se prilagođava novonastaloj situaciji, negde se izvlači, negde napreduje, u bilo kom segmentu ovog rata. Vidimo kako ona uspešno vodi ekonomski rat, kao taj segment globalnog sukoba. U ovim borbenim dejstvima, mi svi najviše gledamo borbena dejstva u samoj bivšoj Ukrajini, i tu se određena dinamika ruskog delovanja oučava i prilagođava se nastaloj situaciji“, smatra Perišić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter