Izvor: Alo.rs
22.03.2023 u 13:17
1

„ZAPAD ŽELI DA UKRAJINA BUDE UNIŠTENA“: Zaharova oštro o planu Velike Britanije

Velika Britanija pokazuje „nepromišljenost“ svojim planom da Ukrajini isporuči granate sa osiromašenim uranijumom, kaže rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Planovi britanske vlade da pošalje granate sa osiromašenim uranijumom u Kijev za upotrebu u sukobu sa Moskvom pokazuju da su tvrdnje Zapada o brizi za mir i budućnost Ukrajine laži, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u sredu u razgovoru za Radio Sputnjik istakla da je izjava Londona znak „apsolutne nepromišljenosti, neodgovornosti i nekažnjivosti“ SAD i Britanije kada su u pitanju međunarodni poslovi.

MARIJA ZAHAROVA O KONAČNIM ODLUKAMA: Rusija je prihvatila produžetak sporazuma o izvozu ukrajinskog žita za 60 dana!

Ona je naglasila da municija koja sadrži osiromašeni uranijum nije samo snažnija i ima veću prodornu sposobnost, već i zagađuje tlo zračenjem, nanosi trajnu štetu životnoj sredini i pogađa mnoge generacije ljudi koji žive u tom području.

– Sve što čujemo od tih zemalja (SAD i UK) o miru, rešavanju sukoba, budućnosti Ukrajine, blagostanju ukrajinskog naroda – sve je to laž, laž i apsolutna dezorijentacija međunarodne zajednice. U stvarnosti, cilj je potpuno drugačiji – rekla je Zaharova.

Nakon što je Velika Britanija objavila planove za isporuku granata sa osiromašenim uranijumom za proboj oklopa kijevskoj vladi, „nema sumnje da je reč o snažno izraženoj nameri kolektivnog Zapada, na čelu sa SAD i Britanijom, da vide Ukrajinu potpuno uništenu“, naglasila je ona.

U ponedeljak, Anabel Goldi, državna ministarka odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je da „pored naše dodele eskadrile glavnih borbenih tenkova Čelendžer 2 Ukrajini, mi ćemo obezbediti municiju, uključujući oklopne metke koji sadrže osiromašeni uranijum. Prema rečima zvaničnika, takvu municiju treba poslati u Kijev jer je „veoma efikasna u pobedi modernih tenkova i oklopnih vozila“.

Najava Goldi je „još jedna britanska provokacija“ koja ima za cilj eskalaciju sukoba u Ukrajini na novi nivo, rekla je Zaharova.

Nije slučajno što je to napravljeno tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi radi razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji su bili fokusirani na međunarodnu stabilnost i kinesku mirovnu inicijativu za Ukrajinu, navela je ona.

Metke koje sadrži osiromašeni uranijum su zapravo „oružje za masovno uništenje sa nuklearnom komponentom“, insistirala je portparolka, dodajući da je „pitanje oružja za masovno uništenje deo anglosaksonske logike destabilizacije globalne međunarodne situacije“.

Ona je podsetila kako su nepotkrijepljene tvrdnje Vašingtona da je vlada Sadama Huseina posedovala oružje za masovno uništenje postale izgovor za američku invaziju na Irak 2003. godine. Takođe je napomenula da je NATO koristio municiju sa osiromašenim uranijumom tokom svog bombardovanja Jugoslavije u 1999.

– Tada je na teritoriju Jugoslavije bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma 238, a Srbija još uvek pati od padavina, beležeći rekordan broj nekih oblika raka – dodala je Zaharova.

– Nemamo više osnova da načelno sumnjamo ko stoji iza aktiviranja, pokretanja sukoba u Ukrajini u svim njegovim fazama. To je svakako NATO-centrični kolektivni Zapad, na čijem čelu su, pre svega, SAD i Velika Britanija – insistirala je ona.

Govoreći o tom pitanju u utorak, predsednik Putin je upozorio da će, ukoliko London sprovede svoje planove, „Rusija biti prinuđena da reaguje u skladu sa tim, imajući u vidu da je kolektivni Zapad već počeo da koristi oružje sa nuklearnom komponentom“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„ZAPAD ŽELI DA UKRAJINA BUDE UNIŠTENA“: Zaharova oštro o planu Velike Britanije”

  1. Nato,USA i UK odgovorni za rat u Ukrajini,a Ukrajinu napala Rusija,a ne ovi navedeni!?Na kojim drogama je ova lazljiva Zaharova?Inace,Rusi nisu koristili osiromaseni uranij u agresijama u Siriji,Afganistanu itd.Pa i sad u Ukrajini cvijecem i cokoladicama napadaju Ukrajince ili sto?Rusija je u sluzbi samog djavla i placa cijenu svoje demonske politike krvi i zla.Hvala UK i svima koji pomazu Ukrajini protiv sotonskih slugu.iz kremlja i njihovih nazi bandi!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter