Izvor: Tanjug
22.05.2023 u 10:06
0

NUKLEARNA ELEKTRANA BEZ STRUJE: Zaporoška KATASTROFA pod znakom pitanja

Ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije "Energoatom" saopštilo je danas da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena iz elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda.

„Energoatom“ je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku koji snabdeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke. „Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi.

KIŠA ČELIKA: Novo rusko noćno GRANATIRANJE, 15 EKSPLOZIJA u DNJEPROPETROVSKU

Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna. Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova. Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine. Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbeđivanja sopstvenih potreba elektrane. Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se periodično smenjuju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter