Izvor: BSC Happy
28.03.2023 u 08:35
0

„VRATITE NAM ZAPOROŽJE“: Zelenski na kolenima pred Moskvom!

Ukrajinski predsednik je rekao da ruske trupe drže nuklearnu elektranu Zaporožje kao "taoca" i da njena bezbednost ne može biti zagarantovana dok je ne napuste, dok su njegove snage zatvorile grad Avdijevku na liniji fronta dok su planirale svoj sledeći korak.

Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu, najveću evropsku, od prvih nedelja invazije na Ukrajinu i nisu pokazale sklonost da se odreknu kontrole.

– Držati nuklearnu elektranu kao taoca više od godinu dana – ovo je sigurno najgora stvar koja se ikada dogodila u istoriji evropske ili svetske nuklearne energije –  rekao je predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

„KANADA, SAD I UKRAJINA ĆE POBEDITI“: Poruka Truda i Bajdena!

On je rusko prisustvo osudio kao „ucenu radijacijom“. Njegovi komentari usledili su nakon sastanka sa Rafaelom Grosijem, generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u hidroelektrani Dnjepar – severoistočno od elektrane Zaporožje.

Inicijative za vraćanje bezbednosti i bezbednosti su „osuđene na neuspeh“ bez povlačenja ruskih trupa iz fabrike, rekao je Zelenski u komentarima objavljenim na predsedničkom sajtu.

Rusija i Ukrajina rutinski optužuju jedna drugu za granatiranje fabrike u Zaporožju. Borbe oko toga i brige o nestašici vode i da bi sistemi za hlađenje mogli da izgube struju izazvali su strah od nuklearne katastrofe.

Tim IAEA je od septembra stacioniran u fabrici, koju je Kijev optužio Moskvu da koristi kao štit za trupe i vojnu opremu.

UKRAJINA U PANICI! Kijev traži hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN u vezi sa razmeštanjem ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

Grosi je više puta pozivao na stvaranje bezbednosne zone oko njega i trebalo bi da je ponovo poseti ove nedelje.

On je pokušao da pregovara sa obe strane, ali je u januaru rekao da je posredovanje u dogovoru sve teže.

Zaporožje je jedan od četiri regiona za koje je Rusija tvrdila da ih je anektirala u septembru nakon referenduma koji su globalno kritikovani kao lažni. Rusija gleda na fabriku kao na svoju teritoriju, što Ukrajina negira.

Zelenski je u ponedeljak posetio jugoistočni region Zaporožja, što je poslednja faza obilaska regiona na liniji fronta od kada je visoki general rekao da bi ukrajinski kontranapad mogao uskoro da dođe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter