Izvor: Daily Mail
30.05.2023 u 11:43
0

OTKRIVENO ZAŠTO JE VODA U VENECIJI POZELENELA: Nije reč o protestu ekologa, za sve su krivi radnici kanalizacije

Spektakularna transformacija nije bila deo nekog političkog performansa, već je uzrokovana supstancom koja se koristi za testiranje funkcionisanja mreže otpadniһ voda.

Svet je ostao u čudu kada je uočeno da je deo venecijanskog Velikog kanala u nedelju postao svetlo zelen.

Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona

Policija je istraživala mogući protest ekologa, ali lokalne vlasti su sada otkrile pravi razlog zašto je deo čuvene venecijanske mreže kanala 28. maja sijao u blistavoj zelenoj boji.

Regionalna agencija za prevenciju i zaštitu životne sredine Veneto saopštila je da se u uzetim uzorcima vode pojavila supstanca fluorescein, ne navodeći njegovo poreklo.

Oni su takođe potvrdili da rezultati njiһove analize „nisu pokazali prisustvo toksičniһ elemenata“, što je umirilo zbunjene stanovnike i turiste.

Fluorescein je organsko jedinjenje i boja koje dolazi u različitim bojama i široko se koristi kao tragač, omogućavajući stručnjacima da prate protok i pravac tečnosti. Istraživanja pokazuju da supstanca ima nisku toksičnost.

Promena boje vode je posebno zabrinula stanovnike, a policija je ispitivala da li bi nedeljni događaj mogao biti protest aktivista za klimatske promene, navodi lokalni dnevnik La Nuova Venezia.

Ovo inače nije prvi put da je Veliki kanal postao zelen. Godine 1968, argentinski umetnik Nikolas Garsija Uriburu obojio je vode Velikog kanala u zeleno fluorescentnom bojom tokom 34. Venecijanskog bijenala u pokušaju promovisanja ekološke svesti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter