Izvor: kurir.rs
25.12.2022 u 15:45
0

ŽELE DA SE UDALJE OD RUSIJE: Deo pravoslavnih Ukrajinaca danas slavi Božić

Ukrajinsko stanovništo koje je uglavnom pravoslavne veroispovesti, obično slavi Božić 7. januara, kao i rusko, ali su ove godine neki pravoslavni Ukrajinci odlučili da uz blagoslov svojih lokalnih crkava, Božić slave danas, 25. decembra.

CEO SVET BRUJI O PUTINOVOJ OŠTROJ REPLICI: „Rusija će moći da uništi PVO Patriot ukoliko ih SAD dostave Ukrajini!“

Pomisao proslave Isusovog rođenja u decembru donedavno se u Ukrajini smatrala radikalnom, ali ruska invazija je promenila stav mnogih.

U oktobru je Pravoslavna crkva Ukrajine, koja se izbrila za samostalnost od ruske crkve i drugom od dve pravoslavne u Ukrajini, pristala da vernicima dozvoli da Božić slave 25. decembra.

Izbor tog datuma ima jasan politički i verski prizvuk u toj zemlji s rivalskim pravoslavnim crkvama i gde male izmene rituala mogu imati snažno značenje u kulturološkom ratu koji teče paralelno sa pravim ratom, piše AP.

Za neke ljude, promena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije.

– Ono što je počelo 24. februara, ruska invazija u punom obimu, jeste buđenje i razumevanje da više ne možemo da budemo deo ruskog sveta, rekla je Olena Palij, 33-godišnja stanovnica Bobrice, sela kod Kijeva.

Ruska pravoslavna crkva koja tvrdi da ima vlast nad pravoslavljem u Ukrajini, i neke druge pravoslavne crkve i dalje koriste stari, julijanski kalendar. Božić je po tom kalendaru 7. januara, 13 dana kasnije nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkvenih i sekularnih grupa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Katolička crkva je savremeni, astronomski precizniji gregorijanski kalendar, prihvatila u 16. veku, a potom su to učinili i protestanti i neke pravoslavne crkve.

Sinod Pravoslavne crkve Ukrajine je u oktobru doneo odluku da poglavari lokalnih crkava mogu da zajedno sa svojim vernicima izaberu datum proslave Božića, rekavši da je to odlučio posle višegodišnjih diskusija, ali i da je to posledica ratnih okolnosti.

U selu Bobrici su prošle nedelje 200 od 204 vernika glasala za 25. decembar kao novi dan za proslavu Božića.

Oleg Škula, pripadnik dobrovoljačkih snaga teritorijalne odbrane u okrugu u kojem je to selo, rekao je da smatra da njegova crkva ne sme biti povezana s „mrakom i tminom, s antihristom što je danas Rusija“.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, dao je 2019. godine potpunu nezavisnost – autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Ukrajinci koji su se zalagali za priznanje svoje crkve u tandemu sa političkom nezavisnošću Ukrajine, dugo su tražili takvo odobrenje.

Ruska pravoslavna crkva i njen lider, patrijarh Kiril, žestoko su protestovali zbog tog poteza Carigrada, rekavši da Ukrajina nije pod jurisdikcijom Vartolomeja.

Druga velika grana pravoslavlja u toj zemlji, Ukrajinska pravoslavna crkva, ostala je lojalna Moskvi do izbijanja rata. Proglasila je nezavisnost u maju, iako je i dalje pod nadzorom države. Ta crkva Božić tradicionalno proslavlja 7. januara.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter