Izvor: Tanjug
08.03.2023 u 16:17
1

ZELENSKI I GUTEREŠ SAGLASNI: „Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saglasili su se danas u Kijevu da je produžetak Sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora, koji ističe 18. marta, od ključnog značaja za bezbednost hrane u svetu.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, sklopljen između Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, biće automatski produžen ukoliko nijedna strana ne bude imala primedbe. Na taj način je ovaj sporazum prethodno bio produžen u novembru.

ZAŠTO ZELENSKI NEĆE DA PREDA BAHMUT? Posle zauzimanja Rusi će moći da nastave ofanzivu na druge gradove Donbasa

– Želim da naglasim da je od ključne važnosti nastavljanje Crnomorske inicijative za žito, kao i stvaranje uslova da se stvori što više izvozne infrastrukture preko Crnog mora u skladu sa ranije utvrđenim ciljevima, rekao je Gutereš.

Zelenski je istakao da su se on i Gutereš složili da je produžetak dogovora „od ključne važnosti za svet“.

Rusija, koja je ukinula blokadu izvoza iz tri crnomorske ukrajinske luke, nagovestila je da prepreke po pitanju izvoza njenih poljoprivrednih proizvoda moraju biti uklonjene pre nego što se sporazum obnovi. Da bi se Rusija ubedila da dozvoli Ukrajini izvoz žitarica preko Crnog mora, prošle godine je sklopljen trogodišnji ugovor kojim se olakšava ruske izvoz hrane i đubriva.

Ukrajina i Rusija su glavni globalni snabdevači žitaricama i đubrivom. Iako ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže zapadnim sankcijama, u Moskvi kažu da nametnuta ograničenja u načinu plaćanja, logistici i sistemu osiguranja predstavljaju „barijeru“ njenom izvozu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZELENSKI I GUTEREŠ SAGLASNI: „Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama“”

  1. Medjusobno se zavaravsju kao da imaju uticaja, kakve nebuloze?! Samo Rusi, Turci i Ameri se pitaju, ako oni kazu moze, onda moze! Ako ne onda zaboravite izvoz.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter