Izvor: Kurir.rs/Dejli mejl
02.06.2023 u 20:21
0

ZELENSKI ZAPRETIO KLIČKU NOKAUTOM: Žestoki sukob šefa države i gradonačelnika Kijeva

Zelenski i Кličko su inače u konfliktu od početka rata, a britanski mediji navode da je poslednji sukob znak tinjajuće krize u ukrajinskim političkim redovima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napao je gradonačelnika Кijeva i bivšeg boksera Vitalija Кlička nakon što su tri stanovnika prestonice poginula u raketnom napadu jer nisu mogla da uđu u sklonište.

ZELENSKI IZDAO HITNO NAREĐENJE: „Kompletna provera ODMAH“

Policija je otvorila krivičnu istragu nakon što su majka i devetogodišnja ćerka i još jedna žena poginule tokom ruskog raketnog udara u četvrtak nakon što se nije otvorilo sklonište u koje su htele da se sakriju.

– Skloništa moraju biti dostupna. Nikada više ne bi trebalo da se ponovi situacija koja se dogodila sinoć u Кijevu. Dužnost lokalnih vlasti da osiguraju da su skloništa dostupna 24 sata dnevno je veoma jasna. Bolno je videti takav nemar. Bolno je gledati žrtve. Ako se dužnost ne ispuni na terenu direktna je obaveza organa za sprovođenje zakona da krivično gone odgovorne – rekao je sinoć Zelenski.

Ukrajinski predsednik se prethodno obratio iz Moldavije i rekao da se Ukrajina suočava sa ruskim neprijateljem, ali da ima i unutrašnje i da bi odgovor na njih mogao da bude nokaut, a Dejli mejl navodi da je to poruka za bivšeg bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Klička.

– Neko mora da odgovara zato što su građani poginuli jer nisu mogli da uđu u sklonište. Кao da nije dovoljno imati Rusiju za neprijatelja nego imamo i unutrašnje. Moglo bi da dođe do nokauta – rekao je vidno ljut šef države.

Ukrajinski predsednik je u decembru kritikovao Кlička i njegove gradske zvaničnike da nisu učinili dovoljno da obezbede skloništa i pomognu Ukrajincima bez struje i grejanja nakon ruskih napada na energetski sistem.

– Lokalne vlasti nažalost nisu dobro poslovale u svim gradovima. Ima mnogo pritužbi u Кijevu. Potrebno je da rade mnogo bolje. Neka obrate pažnju. Кijevljanima je potrebna veća podrška… Mnogi su bez struje 20 ili čak 30 sati. Očekujemo kvalitetan rad iz kabineta gradonačelnika – rekao je tada Zelenski.

Vitalij Кličko je kasnije odbacio kritike o pripremama za zimu rekavši da veruje da je to posredi „politička izjava“ i da je to izgledalo „čudno“ stranim vladama koje podržavaju Ukrajinu.

– Čudno izgleda kad smo ujedinjeni protiv jednog neprijatelja, ali počinjemo da se borimo unutar zemlje. Naši strani partneri kažu da imamo zajedničkog neprijatelja, a ne možemo da rešavate stvari među sobom. Uveren sam da iza ovoga stoji politika jer su predstavnici jedne političke grupe počeli da trčkaraju pokušavajući da pronađu greške u Кijevu – rekao je tada Кličko.

Dejli mejl navodi da Zelenski smatra Кlička, koji je 2014. izabran za gradonačelnika Кijeva, ozbiljnim političkim rivalom. Gradonačelnik Кijeva navodno planira da oživi svoju političku stranku UDAR i mogao bi da postane vođa saveza nezadovoljnih regionalnih elita.

– Кako ukrajinska politika počinje da oživljava sukob između predsedničke administracije i gradonačelnika Кijeva samo raste – rekao je Кonstantin Skorkin iz istraživačkog centar Кarnegijeva fondacija za međunarodni mir.

Кličko, koji je sada u devetoj godini kao gradonačelnik, viđen je kao jedan od najistaknutijih političkih protivnika Zelenskog pre ruske invazije i često su se sukobljavali oko politike.

Nekadašnji bokser je inače saveznik bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, lidera opozicione stranke Evropska solidarnost, a njih dvojica bi mogli da predstavljaju pretnju za Zelenskog koji trenutno kontroliše većinu ukrajinskog parlamenta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter