Izvor: Sputnjik
22.01.2023 u 11:02
0

BORELJ TVRDI: Uspeli smo da se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije

Napetost na energetskom tržištu se više ne može povezivati sa dešavanjima u Ukrajini, kaže Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tvrdi da je Unija u potpunosti uspela da prevaziđe energetsku zavisnost od Rusije.

– Za nekoliko meseci eliminisali smo energetsku zavisnost od Ruske Federacije, koju smo stvarali godinama – rekao je on u intervjuu list „Diario“.

RUSIJA JE NAVIKLA DA SE BORI DO KRAJA: Borelj pozvao da se nastavi sa naoružavanjem Ukrajine

– Prošli smo kroz izuzetno napetu fazu rasta cena, ali su se one vratile na predratne vrednosti. Cena megavat-sata gasa se vratila na predratni (pokazatelj), koji je već bio veoma visok… Vrhunac cena u avgustu je u velikoj meri bio izazvan spekulativnim tenzijama na tržištima – rekao je šef diplomatije EU.

Prema njegovom mišljenju, napetost na energetskom tržištu se više ne može povezivati sa dešavanjima u Ukrajini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– To je strukturni problem u energetskom sektoru, a posebno u odnosu između cena gasa i struje – rekao je Borelj.

On je izrazio nadu da će Evropska komisija uskoro dobiti predlog koji ima za cilj ispravljanje ove situacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter