30°C

Beograd

ŠTA SE DEŠAVA SA SRBIJOM NA PUTU EVROINTEGRACIJA? "Velikim silama nije bilo u interesu da se sukobi na Balkanu završe!" (VIDEO)

U večerašnjem izdanju emisije "Ćirilica" autor i voditelj Milomir Marić govorio je na temu evrointegracija Srbije i sve trnovitijem putu ka Evropskoj uniji.

Njegovi gosti bili su istoričaj Predrag J. Marković, profesor Zoran Ćirjaković, istoričar Čedomir Antić i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Profesor Zoran Ćirjaković je diskusiju započeo komentarom o Ričardu Holbruku, jednom od tvoraca Dejtonskog sporazuma i zanimljivostima koje se nalaze u njegovoj knjizi.

- Holbruka su više mrzeli njegovi najbliži saradnici i članovi porodice nego Srbi. On je bio veliki egomanijak za jednu takvu poziciju. Nije bio čovek koji je robovao moralnim principima i bio je sklon pragmatičnim rešenjima. Želeo je da napravi mir, ta njegova knjiga je puna nekih neverovatnih detalja. On je ponekad bio šokiran ustupcima Slobodana Miloševića i prema Karadžiću i Mladiću, kao i opštem odnosu lidera tadašnje Jugoslavije sa njima. Vi danas imate jednu neverovatnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Ovaj revidirani Dejtonski sporazum i dalje predstavlja rešenje za bosanske Srbe ali ne i za bosanske Muslimane. Za Holbruka to je bio briljantno okončan rat ali država koja je iz toga nastala je prosto neodrživa - rekao je Ćirjaković.
Njegov kolega Predrag J. Marković osvrnuo se na trenutnu situaciju i poziciju Srbije u daljim pregovorima o evrointegraciji u odnosu na neke druge države iz regiona.

- Imate primere mnogih susednih država koje su dobile prednost u evrointegracijama u odnosu na Srbiju. Ako uzmemo primer Bugarske primetićete da se ona ne razlikuje previše od Srbije a mnogo lakše je pristupila. Bugarska je dobila prednost ka EU zbog svog geostrateškog položaja - izjavio je Marković.
Komentarišući trenutnu situaciju na Kosmetu Predrag Marković je to uporedio sa periodom vlasti Slobodana Miloševića.
- Milošević je bio bolji po Albance jer su u njegovo vreme bar imali vizu i viznu liberalizaciju. Neverovatna je moć konteksta i trenutne situacije. Mnogi su podlegli toj propagandi da se balkanski susedi mrze, a Otomansko carstvo je stvarno uzor za Španiju u 16. veku ili za Francusku. To je samo jedan od primera propagande - jasan je bio Predrag Marković.
Istoričar Čedomir Antić smatra da živimo u jednom postranzicionom vremenu i smatra da prethodne godine nisu bile toliko prelomne za srpski narod.
- Oblast u kojoj živimo nije dovoljno podeljena između velikih sila i očiglednoje da one nisu imale interes da se ratovi na ovim prostorima završe. Ne postoje kapaciteti da se ti ratovi nastave jer to zavisi od velikih nacija. Mnogi koji danas imaju državu ne bi je nikad imali da nije bilo Jugoslavije i da nije bilo stavova velikih sila, za koje danas tvrde u istim tim državama da nisu bili u pravu. Politička većina u tim nacijama smatraju da te države sada treba da ovekoveče taj trenutak - izjavio je Čedomir Antić.
Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić se osvrnula na trenutnu situaciju
- Sami smo krivi što se nalazimo tu gde jesmo. U Srbiji je jedan zanimljiv trend sada i predstavnici američke administracije u Beogradu sve racionalnije predstavljaju situaciju u kojoj je srpska država. Ljudi shvataju da je korisno za Srbiju da Amerika ima veće vođstvo u finalizaciji traženja novog statusa u odnosu između Beograda i Prištine. Kada pričamo o Holbruku zanimljivo mi je to staviti to u kontekts kontakt grupe, jer je forma kontakt grupe nešto što i dalje može pomoći Srbiji. Nije stvar da li je Holbruk bio ljubazan ili nije. Poenta je uloga američke uloge u realizaciji. U raspadu bivše Jugoslavije ja ne krivim nikog drugog osim samih učesnika. Bilo bi bolje da je tada postojala zajednička bezbednosna odbrambena politika koju sada ima EU i da je bolje da su Amerikanci došli ikad nego ikad. Nedostaje pojačano američko liderstvo ali ćemo ga vrlo uskoro videti. Poenta je gledati američko vođstvo ali ne isključiti ni ruske interese. Meni se jako svidelo što je Volfgang Išinger napisao tekst gde smatra da EU nema tu vrstu dinamike pregovaranja koju je imala ranije i taj tekst je relativno tačno prenesen u više srpskih medija. Od osnivanja Centra za evroatlantske studije nisam pripadala drugoj Srbiji u kojoj se ljudska, etnička ili druga prava guraju u stranu. Ni na jednu funkciju u životu nisam došla kao žensko već kao neko ko je stručan za taj posao - zaključija je Jelena Milić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar