28°C

Beograd

KO JE KRIV ZA SUKOBE NA BALKANU? "Najlakše je Srbe optužiti za sve nesreće našeg doba!" (VIDEO)

U večerašnjoj emisiji "Ćirilica" autora Milomira Marića govorilo se pretežno o ratnim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije.

Gosti ove kultne emisije bili su: Nikola Moravčević, Tomo Kovač, Jovan Janjić i Milovan Milutinović.

Tema emisije: Ko je kriv za sva dešavanja u ratu? Da li su zapadne sile umešale svoje prste u sukobe na Balkanu?

Profesor dr. Nikola Moravčević otkrio je nepoznate detalje iz svoje prošlosti i skrivenih dokumenata koje je imao prilike da pročita u toku stvaranja svoje knjige.

- Ja sam knjigu napisao za vreme bombardovanja iz ogorčenosti. Imao sam priliku da upoznam Butrosa Galija pre nego što je ušao u politiku dok je bio na Kairskom univerzitetu i onda kada je postao ministar inostranih poslova Egipta ali onda kada je postao sekretar UN takođe sam mu čestitao. Pojavio sam se u Njujorku samo tri meseca pre nego što je istupio sa funkcije. Mi smo sve videli i rekao sam mu da pišem knjigu pa sam tražio da mi da neke informacije. On mi je rekao da arhiva Saveta bezbednosti nije otvorena za javnost ali ja mislim da je, zato što ga Amerikanci nisu hteli, on meni dozvolio da pogledam tu arhivu pred njima. Tu sam otkrio da je Madlen Olbrajt, koju je Klinton postavio na mesto američkog predstavnika u UN, ona je iz arhive tačnije u arhivu je otišla sva dokumentacija sa bosanskog ratišta koju su predstavnici UN pisali Savetu bezbednosti. Zaključio sam tada da je Jasuši Jakaši u stvari najveći heroj sa bosanskog ratišta. On je pisao ni po babu ni po stričevima. "Ovo je versko građanski rat u kome sve ti strane radile iste stvari", bile su njegove reči. Olbrajtova je tražila da predstavnici pet velikih sila u Savetu bezbednosti moraju tri dana pre svake konferencije da dostave ceo plan njima i da sve što im ne odgovara pošalju u arhivu i ona je to 136 puta uradila u toku rata tako da se nijedan izveštaj Jasušija nije pojavio u Savetu bezbednosti - rekao je Nikola Moravčević.

Tomo Kovač je takođe istakao šta je uzrok sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

- Suština je da je Alija Izetbegović i njegova ideologija i taktika ratovanja prouzrokovala jednu radikalizaciju naroda. On je sam napravio jedan paralelan sistem, bio je predsednik a paralelno je imao vojsku i službu. "Sve metode možeš upotrebiti da bi došao do Islamske države", to je bila njegova deklaracija. Mi koji smo bili služba bedzbednosti smo bili izmešani i znali smo šta radi. Alija me je šokirao kada je imao sastanak sa Sefer Halilovićem tada je napravljena doktrina šta uraditi sa Srbima, koje eliminisati, koje upotrebiti, koje proterati. Te smernice u Travniku skupovima bile su takve da su oni srpke stanove dali kao legitimni cilj. Sa takvim ljudima preko para-službe prva akcija je bilo okupljanje građana u Sarajevu ispred Holiday Inn hotela koji nisu hteli rat. Oni su poređali snajperiste koji su pucali po tim ljudima a optužili su Radovana Karadžića. Njih je rasporedio Denis Hadžimusić i ja neću ćutati o tome. Druga akcija je bila u Ulici Vase Miskina. Bio sam na Ilidži i bio sam izveštač Evropske unije i poslao sam 60 izveštaja. Tu se znalo da mogu da se kupuju namirnice i dolazili su imućniji. Asim Dautbašić preko Mirze Jamakovića, mog kolege, je tamo poslao primitivne brudove kojim su napadali ljude - rekao je Tomo Kovač.

Doktor Jovan Janjić smatra da rat u bivšoj Jugoslaviji nije bio verski već nacionalni i da takva konotacija mora biti jasna.

- Ovo jeste bio nacionalni rat ali nije bio verski. Kada se govori o tim događajima i o toj crnoj legendi o Srbima možemo govoriti o više aspekata. Ja mislim da se ovde radi o frustracijama Zapada zbog onoga što nisu uspeli da ostvare na ovom području. Ovde se često zamenjuju teze. Jedna od tih teza je da je to bio verski rat. Ovo jeste bio građanski rat ali ne verski i ja ne znam nijednog istinskog vernika koji je bio za rat jer od svih vera svete knjige zabranjuju svaki oružani sukob i mržnju. Imamo tu pojavu ljudi koji se predstavljaju kao da ratuju u ime vere. Izetbegović tu stavlja veru na prvo mesto te deklaracije i stavlja je u funkciju koja njemu odgovara. Kad Muslimani dobiju većinu od 50 posto u Bosni oni uvode muslimanske zakone jer oni žure da postave takav sistem - istakao je Jovan Janjić.

Još jedan gost emisije "Ćirilica" bio je i Milovan Milutinović, organizator brojnih naučnih konferencija, između ostalog i o slučaju Srebrenice.

- Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Srebrenica - stvarnosti i manipulacije“ održana je pre tri meseca. Okupili smo 54 eksperta iz oblasti međunarodnog prava i vojnika iz raznih institucija koji su boravili u Srebrenici u toku sukoba jer su sve administracije ćutale o tome. Ja bih samo rekao da su Muslimani proteklih godina održali 20 i nešto skupova posvećenih genocidu u Srebrenici. Njihove institucije su stale u finansijsku i materijalnu podršku tih skupova. Naše institucije su ćutale i savile glavu kao da se Srebrenica zaista desila kao genocidna operacija - izjavio je Milovan Milutinović.

Happytv.tv
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar