Izvor: BSC Happy
25.01.2023 u 21:16
0

Aleksandar Mitić za “AKTUELNOSTI”: „Nemačka će imati ozbiljne POSLEDICE zbog ovakve odluke koja predstvalja neprijateljski akt usmeren ka Rusiji“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 336. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od najznačajnijih informacija izdvajamo svakako tu da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove “Leopard 2” Ukrajini, ali i da dozvoli drugim zemljama da to takođe učine.

Naš gost dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu komentarisao je ključnu odluku Nemačke, koja se osmelila na ovakav korak, koji će po rečima našeg gosta Nemačku skupo koštati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Nakon današnje odluke Nemačke, odnosno nakon odluke da se pošalje, po prvi put od početka specijlane operacije, ofanzivno naoružanje Ukrajini, mislim da je to jedna velika odluka. Znamo da je Nemačka oklevala dugo, znamo da se jedan deo javnosti protivi toj promeni nemačkoj politici koja postoji od pre da se ne šalje ofanzivno oružje. Taj deo javnosti je potpuno sklonjen u stranu. U samoj nemačkoj eliti postoji nedostatak volje i sposobnosti da se suprostave pritiscima, pre svega pritiscima koji su došli od strane SAD, ali i drugih država, nisu ostavili Nemačkoj mnogo opcija, rekao je dr Aleksandar Mitić i dodao:

– Mislim da je ovo odluka koja će Nemačku mnogo koštati, istorija se neće ponoviti, ali je ovo definitivno neprijateljski stav, veliki neprijateljski akt koji je usmren ka Rusiji i imaće velike posledice po Nemačku i nemačko-ruske odnose, zaključio je dr Mitić.

Gospodin Mitić ipak smatra da slanje Leoprada neće značajno uticati i promeniti trenutno stanje na frontu, ali kako je istakao svedočimo tome da se stalno stvari menjaju, i da ono što je u jednom trenutku bilo neralno, danas ipak postaje moguće.

„Ovoga trenutka propaganda Ukrajine radi više nego što vojna sila radi“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

– Slanje Leopard tenkova neće promeniti situaciju na terenu. Moramo da konstatujemo da se stalno pomeraju neke crvene linije, ali recimo ono što je bilo nezamislivo pre godinu dana, pa i pre šest meseci, danas je eto ipak realnost. Nemačka je „polomljena“ da tako kažemo po pitanju ekonomije, energetike i svega, to je zemlja koja više nema kompas i to je problem, jer bi ona trebala da bude motor Evrope u ekonomskom smislu, a ona je potpuno slomljena. Ova odluka Nemačke je doneta na silu, tačnije na prisilu Vašingtona i ostalih, ovo je odluka bez ikakvog suvereniteta. Građani Nemačke, tačnije više od pedeset odsto njih smatra da je dovoljno ono što su do sada slali Ukrajini, da je bilo dovoljno naoružanja i da dalje od toga ne treba ići. Oni nisu za ovakvu umešanost Nemačke u sukob, kazao je dr Mitić.

On se osvrnuo na pojedine spekulacije koje govore o tome da Ukrajina bezobzira na sve neće ostati bez pomoći, čak i po cenu toga da posledice budu enormne.

– Pomoć Ukrajini će biti večna, sve dok ne pobede, pa kako god se to završilo, ne gledaju čak ni posledice po čitav svet. Oni koji masovno proizvode oružje, tačnije SAD, oni nemaju puno problema sa tim, ali za Nemačku je to veliki problem i izazov, jer ona ekonomski neće moći da izdrži ovako nešto. Oni imaju u zalihama tenkove Leoprad 2, ali mi ne znamo ni da li su njihovi tenkovi sposobni za borbu, i to je veliko pitanje. Bojim se da je ovo prvi korak ka jednoj vrlo opasnoj eskalaciji, a umešanost Nemačke je očigledna, simbolički je u to uvučena ali je u tome dobila podršku NATO-a, istakao je naš sagovornik.

Prof. dr Milimir Mučibabić za „AKTUELNOSTI“: „Mi smo imali sreće da su litije demistifikovale prirodu i razoružale to što se zvalo projekat“

– Činjenica je da slanje ovog naoružanja ka Bahmutu, koje se pak uništava od strane ruskih snaga nema zapravo delotvorno dejstvo, Zapad je zato shvatio da to više nema smisla. Zato odluka o slanju ofanzivnog naoružanja znači da NATO više ne želi da čeka, potrebna im je promena na terenz, da dođe do pozitivnog koraka. Međutim, ponavljam slanje ovih tenkova ipak neće promeniti situaciju, ali ako se njihov broj poveća onda će biti jasno da SAD žele da ofanzivom pokušaju da naprave prodor koji bi značio pomeranje fronta. Mislim da Zapad zapravo sve više brine ruski vojni kapacitet, i to je znak za uzbunu, zaključio je dr Mitić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter