12°C

Beograd

MARIJAN RISTIČEVIĆ ZA TV HEPI: Danska i Holandija imaju zajedno poljoprivrednog zemljišta koliko Srbija, a zarađuju 20 puta više! (VIDEO)

Gost emisije “Dobro jutro Srbija”, Marijan Rističević, koji je između ostalog predsednik Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu govorio nam je o gorućim temama iz oblasti poljoprivrede:

Gospodin Rističević je i sam vlasnik velikog plastenika, a poljoprivredom se bavi, kako tvrdi, da bi sam znao kako su ti poljoprivredni proizvodi dospeli na njegovu trpezu:

- Imam plastenik od 200 kvadratnih metara. Ponešto imamo, ponešto kupujemo, tako i sa mesom. Moje kokoške, recimo, nose eko jaja., dakle ne hranimo ih koncentratima. Ima ljudi koji su na terapijama i treba im

baš takva vrsta jaja. Imam 19 ovaca i 6 svinja, mi to radimo zbog nas da znamo čime ih hranimo. Planiramo da nabavimo i krave, ali ne muzare, koje gaje izuzetno kvalitetnu telad objasnio je gospodin Rističević.

Iako je Republika Srbija prebogata poljoprivrednim zemljištem, od naše zemlje bolje zarađuju, izvoze i proizvode mnoge druge zemlje sa mnogo manje zamljišta:

- Što se tiče biljne proizvodnje, izvozimo 5,5 miliona tona kukuruza, žitarica, stočnog brašna i tako dalje, za tu količinu dobijemo 800 miliona evra. Danska recimo uopšte ne izvozi svoje žitarice, ona ima manje poljoprivrednog zemljišta od nas. Zajedno Danska i Holandija imaju poljoprivrednog zemljišta kao Srbija – rekao je Rističević, a iz njegovih reči se moglo zaključiti da Danska zarađuje bar 20 puta više, iako ima manje poljoprivrednog zemljišta u odnosu na Srbiju, dok Rističević kao razlog navodi modernizaciju njihove poljoprivrede.

- Mi pravimo biljnu proizvodnju za stočarstvo drugih zemalja. Negde je ideja da se bavimo stočarstvom i da biljnu proizvodnju iskoristimo u svoje svrhe.

Osvrćući se na zemlje u regionu, možemo zaključiti da su sela u Solveniji izuzetno prosperitetna i da vrve od stanovništva koje želi da se bavi poljoprivredom:

- U ovom trenutku bez obzira što smo mi subvencije podigli sa 19 na 43 milijarde uz isti kurs koji je bio 2012. To ipak nije dovoljno. Slovenci imaju veće subencije po hektaru zemlje nego što ima Srbija. Ako mi imamo recimo 100 evra po hektaru zemlje, u Hrvatsku je to od 300800 evra – ističe gospodin Rističević.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar