18°C

Beograd

MILOVAN DRECUN: Ne verujem da će posetom Makrona biti ostvaren pomak po pitanju Kosmeta! (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

Na početku razgovora, Drecun se osvrnuo na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji. Podvukao je da je njegova poseta Srbiji važna, ali da neće da se napravi značajan pomak po pitanju Kosova.

- Mi smo imali ozbiljno iskušenje prijateljstva Francuske i Srbije krajem prošlog veka, oni su tada bili na strani neprijatelja Srbije. Bili su na strani Hrvata, učestvovalil su u zločinačkom bombardovanju. Mi treba da pokažemo kakav smo mi narod, da pokažemo da želimo da se okrenemo budućnosti. Mislim da bi ova poseta treba da donese veliki rezultat. Ostaće spoticanje oko toga kako Francuska vidi proširenje Eu. Francuska želi da ukoči proces proširenja, dok se Eu ne reformiše. Makron želi da ojača svoju poziciju na evropskom nivou, s obirom da kancelarka Merkel odlazi, on sebe vidi kao nekoga ko će biti dominantan. Ne verujem da će biti ostvaren pomak po pitanju Kosmeta. On će se zalagati za stvaranje kompromisa izeđu Beograda i Prištine. Prvo su otvorili prostor za kompromisno rešenje, njihov stav se menja. Treba videti i čuti šta će reći Makron. Meni su uvek referentne izjave zvaničnika koji kreiraju politiku. Francuzi nisu s Nemcima uspeli da nateraju da se ukinu takse..- ističe Drecun.

U nastavku razgovora govorio je o ubistvu braće Bitići.

- Što se tiče priče oko SAD, oni traže od nas da se reši ubistvo troici Bitićia i da se procesuiraju oni koji su odgovorni. Bez dokazivanja se nešto ubacuje u presudu, to je kao slučaj sa Srebrnicom. U Hagu se nije dokazivan navodini genocid u Srbrnici. I sada bez dokazivanja imamo navodni genocid. Oko paljenja ambasade, to je apsolutno neprihvatiljivo, a što se tiče ubistva Bitićija, oni su došli kao teroristi, kao pripadnici paravojne kriminalističko-terorističke formacije. Oni su bili na Paštriku, trenirani su od strane zapadnih obaveštajaca. Završavaju se sukobi, oni bivaju uhapšeni, pušteni iz zatvora i posle ubijeni. Oni su došli da ubijaju snage naše bezbednosti, na njihovim spomenicima su oznake OVK. Svejedno, počinjen je zločin. Oni su kao civili uhapšeni, oni nisu ratni zarobljenici. To treba da se završi do kraja, da se ne ostavlja prostor za špekulacije. - poručuje Drecun.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar