22°C

Beograd

PRVI PUT U JUTARNJEM PROGRAMU TELEVIZIJE HAPPY: Milovan Drecun pročitao izjavu pripadnika OVK o počinjenim zločinima! (FOTO) (VIDEO)

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, u jutarnjem programu televizije Hepi prvi put je pročitao izjavu pripadnika OVK-a o počinjenim zločinima na KiM.

Naime, proteklih sedmica glavna tema u srpskoj javnosti bili su novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja. Tim povodom Drecun je tokom gostovanja otkrio koje to nove dokaze ima srpska strana o gnusnim zlodelima koje je počinio bivši premijer Kosova.

- Postojala je bojazan da će Haradinaj ovog puta izbeći, da se nađe na optužnici zato što mu je dva puta suđeno pred Haškim tribunalom, tu je onda bilo potrebno pronaći nove dokaze za koje mu se nije sudilo. Mi, kao radna grupa, smo dobar deo materijala našli u arhivama Haškog tribunala, imali su sve, a uopšte se nisu potrudili da tretiraju zločine nad Srbima, uopšte ih zločini nad Srbima nisu zanimali. Timovi Haškog tribunala između 1999 i 2000 eksumirali su ukupno 4019 posmrtnih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih samo jedna osoba srpske nacionalnosti. Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koja su do danas delimično nepoznate, nakon završenih aktivnosti Haškog tribunalala utvrđeno je da postoji najmanje 1150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? - upitao je Drecun.

Drecun je objasnio kako funkcioniše radna grupa za prikupljanje dokaza o zločinima na Kosovu i Metohiji, i dodao da je osnovni cilj grupe da dokaže Haradinajevu komandnu odgovornost.

- Ono što smo mi uradili kao radna grupa podrazumeva da mi treba da pronađemo što više dokaza da bi se dokazala komandna odgovornost Ramuša Hardinaja. Naime, on je bio komandant operativne zone Dukađin u kojoj je počinjeno najviše zločina i na raspolaganju je imao tri specijalne jedinice, a to je: vojna policija, specijalna jedinica „Crni orlovi“ i specijalna jedinica „Mudžahedini“. Te specijalne jedinice su bili timovi za likvidaciju, oni su imali posebne grupe za otmice, za ispitivanje, za torturu, za likvidacije. „Crni orlovi“ koja je bila pod direktnom komandom Haradinaja je masovno maltretirala i mučila ljude po ilegalnim zatvorima. Samo u Đakovici smo identifikovali u auto-školi „Start“, u fabrici duvana „Virdžinija“, hotel „Paštrik“... Postojalo je skoro 160 ilegalnih zatvora u kojima su bili i Srbi i Albanci i Romi, i tamo su se dešavala strašna mučenja. -

Na kraju gostovanja pročitao je izjavu pripadnika OVK koja do sada nije bila poznata javnosti:

- U vezi sa otetim građanima koji su držani u zatvoru Glođane, poznato mi je da je većina njih ubijena na svirep način od strane Togera i Dauta Haradinaja, a njihova beživotna tela bacana su u kanal jezera Radonjić. -

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar