32°C

Beograd

ĐORĐEVIĆ O AKCIONOM PLANU KOJI ĆE SPREČITI ODLIV STANOVNIŠTVA: "Neće biti lako zato što ekonomske migracije ne pogađaju najsiromašnije zemlje, ali imamo potencijala da poboljšamo uslove..."! (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je u emisiji "Dobro jutro Srbijo" da će Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine Vladi Srbije predložiti strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

- Pravo vreme je danas. Ova Vlada želi da okupi stručne ljude kako bi razmatrali ovo pitanje, i rešili ga. Neće biti lako zato što ekonomske migracije ne pogađaju najsiromašnije zemlje - kaže ministar, pa dodaje.

- Plan bi podrazumevao i praćenje mladih, dijaspora, da neki strani državljanin dođe da živi ovde. Imamo potencijala, ali to nije dovoljno, moramo svi raditi na tome, kako bi poboljšali uslove. Idu nam u prilog dve stvari. Društveni život nam je na visokom nivou. Zainteresovale su se i strane zemlje koje na ovom problemu želi da radi sa nama. GIZ hoće da radi sa nama na celom ovom projektu. Prednost Srbije je bogat društveni život - rekao je Đorđević.

On je kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dođe do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu. Đorđević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar