0°C

Beograd

POZNATI ANALITIČAR ZA ''DOBRO JUTRO SRBIJO'' KAŽE: Očekujem ubedljivu pobedu SNS-a na izborima u martu! (VIDEO)

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost komentarisao je u jutarnjem programu ''Dobro jutro Srbijo'' izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novom investicionom ciklusu od 10 milijardi evra i dolasku direktnih stranih investicija od 3,8 milijardi evra i istakao je da se zalaže za novi ustav koji bismo Srbiju definisali kao državu predsedničkog sistema.

- Mi smo prošli kroz ozbiljan period reformi javnih finansija, i ovo što danas imamo nam definitivno može uliti optimizam u godinama koje dolaze. -

Rajić smatra da država preuzima sve što je u njenoj moći, ali da kao pojedinci moramo takođe da preuzmemo odgovornost za svoje postupke.

- Nažalost, došao sam do informacije da je na nivou Vojvodine bilo zabeleženo 57 lica koji su seli za volan u alkoholisanom stanju, za samo jednu noć. Ne znam šta je u umu tog čoveka, a šta je sa ljudima oko vas, zbog čega vas puštaju. Mislim da država preuzima sve što je u njenoj moći, ali i mi kao pojedinci moramo da damo svoj maksimum. - ističe Predrag Rajić i zaključuje da država nije neprijatelj pojedinca i da prvo treba da krenemo od nas samih.

- Ako krenemo od krupnih tema kao što su evropske integracije, pa dođemo do životnih tema kao što je sedanje za volan, uvek je prvo do nas. Država nije apstraktna pojava, država nije neprijatelj pojedinca. Administracija, vlast je javni servis građana, koja birokratskim aparatom upravlja nekom teritorijom. Nije poenta u tome da pojedinac pokušava da izvrgava ruglu zakon ili da izvrdava zakon, da na svaki mogući način od neplaćanja računa, do nepoštovanja pravila u saobraćaju, a zapravo sebe i ljude u okruženju tera na opasne situacije. -

Da bi se, prema njegovom mišljenju, izbegle situacije nestabilnih koalicionih vlada i dobili na efikasnosti i stabilnosti, Predrag Rajić napominje da se zalaže da je sazrelo vreme da se donese novi ustav koji bi državu Srbiju definisao kao državu predsedničkog sistema.

- Mi smo generalno liderski narod. Ja se zalažem za to i mišljenja sam da je sazrelo vreme da donesemo novi ustav koju bismo državu Srbiju definisali kao državu predsedničkog sistema. To bi bilo dobro za nas, jer bismo izbegli sutuacije nesatbilnih koalicionih vlada. Teškom mukom smo došli do toga da je taj sistem nekako zategnut i da postoji i međukontrola organa vlasti. Mislim da je sazrelo vreme, da kao u Americi, usvojimo predsednički sistem koji se pokazao kao veoma uspešan - rekao je Rajić i objasnio detaljnije:

- Jedno lice koje je izabrano na izborima za predsednika države, neposredno od strane građana bilo i prvo lice izvršne vlasti istovremeno. U predsedničkom sistemu ne postoji premijer, u predsedničkom sistemu se bira predsednik koji potom formira svoju administraciju, a članovi te administracije su ministri, oni sprovode upravnu vlast. U toj situaciji bi bila spojena fUnkcija predsednika Vlade i predsednika države u jednu, što nije ništa loše. - kaže Predrag Rajić i dodaje:

- Dobili bi na efikasnosti, jer ne bismo imali situaciju da stalno morate da se usaglašavate sa nekoliko različitih lica iz političkih razloga. Imali bismo stabilnost definitivno, i mislim da bi bio transparentiniji i demokratičniji. -

Na temu izbora na proleće sledeće godine, Rajić je rekao da deo opozicije planira bojkot, ali da ne veruje da će iko ozbiljan bojkotovati izbore.

- Sigurno je da će pritisak oko Kosova i Metohije biti veoma značajan i na unutrašnoj sceni, ali kako se vlast uspela izboriti sa time do sada, verujem da će tako biti i ubuduće. Očekujem da će izlaznost biti solidna, kao što je i do sada. Izlaznost je između 50 i 62 posto na parlamentarnim izborima, nekada koji procenat manje - više, ali je realna izlaznost mnogo veća iz razloga što imamo na našem biračkom spisku barem milion i dvesta hiljada ljudi koji ne žive u Srbiji. Realna izlaznost, računajući ljude koje žive i glasaju u Srbiji je 72-75 posto. Očekujem na izborima u martu mesecu da ćemo imati ubedljivu pobedu SNS-a i mislim da će koalicija oko SNS-a biti manja, u smislu da neće toliki potencijal dati svojim manjim koalicionim partnerima. Verujem da će biti redukovan njihov broj - zaključio je Rajić za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar