10°C

Beograd

BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Afrička kuga u Mladenovcu neće biti izolovan slučaj jer ne postoji vakcina protiv ove bolesti! (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa televizije Hepi je bio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naime, on je istakao da slučaj afričke kuge u Mladenovcu neće biti izolovan, jer ne postoji vakcina protiv ove bolesti.

U Srbiji su potvrđeni prvi slučajevi afričke svinjske kuge na teritoriji Mladenovca, ali za sada nema epidemije. Ministar je naglasio da nema opasnosti za ljude, jer ova bolest je karakteristična samo za svinje.

- Ova bolest egzistira nekoliko godina unazad u regionu, to vam je kao kod virusa čoveka, ali eto neki dan je identifikovana na prostoru Mladenovca. Naša naučnica, Vesna Milićević, je blagovremeno to utvrdila, zato što ima dovoljno iskustva, znanja.Ovo nije opasno za ljude, ne postoji opasnost, nije opasno čak ni za populaciju drugih životinja. Termički obrađeno meso ne predstavlja nikakav problem, ali ako se baci to meso svinji ili divljoj svinji, ona će se zaraziti. Mi smo eutanizirali sve životinje koje su bile na toj farmi, tek kada se svinja eutanazira može da se vidi šta joj je.Ljudima smo isplatili tržišnu cenu, država je potpuno normalno odradila taj posao. Trenutno imamo privremenu zabranu izvoza, ali kada se donese naredba o regionalizaciji, onda automatski stavljamo te prostore u izvoz. Moramo zaštititi velike farme, ali i male. Najvažnija je higijena. Ne može biti otvoren odor, da dođe bilo šta, neka druga životinja, svinja ne može biti u kontaktu sa drugim životinjama. - poručuje ministar Nedimović gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije.

Gostujući u našem jutarnjem programu, ministar je rekao da vlasnici zaraženih svinja neće biti oštećeni jer će im biti isplaćena naknada po tržišnoj ceni.

- Jako je teško i ljudima koji gaje svinje da prepoznaju, kada se pojavi temperatura, krvavi prolivi...to može da se utvrdi jedino ako se eutanazira životinja. Postoji period od 40 dana inkubacije, neće ovo biti izolovan slučaj, jer nema vakcine. Kod klasične svinjske kuge ima vakcine. Mi smo proteklih godina štampali brošure i obaveštenja kako da se ljudi ponašaju. Imamo pokretne spalionice, da ne bismo prenosili virus po Srbiji. Bitno je da pokažemo ljudima da neće biti oštećeni. Na prostoru Rumunije gori ta bolest, tamo je najveća eskalacija ove bolesti. Mi na prostoru Srbije imamo 52000 tačaka na kojima se gaje svinje. Najviše su nam ugrožena mala gazdinstva .To je virus koji ide jako sporo.- zaključio je ministar Nedimović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar