20°C

Beograd

ISTORIČAR ALEKSANDAR UZELAC ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Ovaj dan je NAJVAŽNIJI za našu državu! (FOTO)

Aleksandar Uzelac, istoričar, bio je gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo!“ i govorio o najvažnijem danu i o obeležavanju današnjeg dana "Primirje u I svetski rat", o istoriji naše države i o samom događaju.

- Činjenica je da je danas 11. novembar, tačno pre 101 godinu, zvanično je okončan Prvi svetski rat, potpisivanjem primirja u vagonu Francuskog maršala Ferdinanda Foša. U istom onom vagonu gde 22 godine kasnije, Hitler inudio predaju Francuske u Drugoms vetskom ratu., dakle, na jednom mestu prepune simbolike i globalnog značaja. Prvi svetski rat je bila najveća klanica, najbrutalniji sukob sa najkatastrofalnijim demokratskim posledicama. Dakle, rat u kome je izginulo prema najkonzervativnijim procenama 20 milona ljudi, do 40 miliona ljudi, u zemljama koje su učestvovale u ratu. Kada govorimo o tome, gde je Srbija u Prvom svetskom ratu, sve te katastrofalne brojke se prelamaju na istoriju Srbije. Mi zapravo ne znamo koliko je Srba stradalo u ratu. - istakao je Aleksandar Uzelac.

Istoričar Aleksandar Uzelac je pričao o istoriji Prvog svetskog rata, te dodao:

- Što se tiče brojke stradalih vojnika, one su precizne. Što se tiče broja stradalih civila, mi nemamo čak ni približne procene. Srbija je pretrpela najveće gubitke. U samom poslednjem danu rata, poginulo je 11.000 ljudi. Sukobi u Evropi i širom sveta nisu bili okončani tog dana. Poruka današnjeg dana i same godišnjice jeste pitanje: "Kakve sve strahote donosi rat?" - istakao je Aleksandar Uzelac za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar