3°C

Beograd

RODITELJI GLAVNI KRIVCI Deca sve više zavisna od mobilnih telefona! (VIDEO)

Psiholog Stevan Klas ovoga jutra u emisiji "Dobro jutro Srbijo", govorio je o štetnom uticaju mobilnih telefona na decu i istakao da roditelji prerano kupuju pametne telefone koji se često zloupotrebljavaju.

- Sve je niža i niža granica kojoj roditelji dozvoljavaju deci da koriste telefon. Taj telefon se najmanje koristi za pozive i poruke. Mozak je organ kome je glavna funkcija preživljavanje a da bi preživeo mora da uči. Kada mlada osoba uči ona dobija stimulaciju u nervnom sistemu kroz oslobađanje dopamina, serotonina, endorfina svih tih popularnih neurotranzmitera tj hormona sreće - objasnio je Stevan Klas.

Naš gost je takođe govorio i o zloupotrebi gorepomenutog hormona sreće kroz korišćenje psihoaktivnih supstanci ali i igranju video-igara koje postaju ozbiljnija zavisnost od narkotika.

- Isti taj centar za nagradu se zloupotrebljava kroz psihoaktivne supstance, kockanje ali i igranja igara. Vrlo brzo dorazi do pražnjenja depoa neurotransmitera gde dete jako rano upada u osećaj monotonije i jako je teško pokrenuti ga za bilo šta drugo - zaključio je psiholog Stevan Klas.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar