25°C

Beograd

ANALITIČARI O IMOVINI SPC U CRNOJ GORI Gosti u "Dobro jutro Srbijo" otkrivaju pozadinu haosa u komšiluku (VIDEO)

Gostujući u jutarnjem programu " Dobro jutro, Srbijo " na Happy TV, analitičar Predrag Rajić izneo je svoje mišljenje o tome koji je cilj Amfilohija Radovića.

Izvesno je da se sukobi u regionu prelamaju preko Srpske pravoslavne crkve. Na pitanje zašto je uklonjen naziv Srpske pravoslavne crkve, Rajić je rekao:

- Amfilohije Radović je 2010. godine je u potpunisti uklonio naziv Srpske pravoslavne crkve iz Mitropolije crnogorske-primorske. Pitanje je zašto je to učinio. Rekao da je njegov cilj bio da na taj način privuče i etničke Crnogorce i etničke Srbe, ali mislim da je zapravo u pitanju mnogo kompleksnija igra.

Prema rečima analitičara, Amfilohije Radović je uvek bio na strani Mila Đukanovića.

-Ako pogledamo sva delovanja amfilohija Radovića svih ovih godina, videćemo da je on uvek u ključnim momentima davao podršku Milu Đukanoviću. Mislim da je u pitanju jedna dugotrajna igra, jedan pakt između Mila Đukanovića i Amfilohija Radovića sa ciljem da se Mitropolija crnogorska-primorska vremenom izdvoji iz Srpske pravoslavne crkve.

Prema rečima analitičara, Amfilohija Radovića, koji je vrlo ambiciozna osoba, veoma boli što je dva puta bio u najužem izboru za patrijarha srpskoga, ali nikad nije pobedio.

- Verujem da je u pitanju dogovor Amfilohija i Mila Đukanovića da se napravi samostalna i nezavisna crnogorska crkva od Mitropolije crnogorske-primorske - objasnio je Rajić.

Kako kaže analitičar, Amfilohije će pokušati da izdvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku iz Srpske pravoslavne crkne, uz izgovor da tako brani srpstvo.

- On će se suprotstaviti patrijarhu Irineju, jer Irinej ima pozitivan stav o Vučiću. Onda će on boreći se protiv Irineja i Vučića, amfilohija Radović uz podršku Mila Đukanovića, na osnovu ovog zakona izdvojiti Mitropoliju crnogorsko-primorsku iz Srpske pravoslavne crkve. Od nje će napraviti nekakvu nezavisnu, kvazi instituciju a plašim se da to ima mnogo šire razmere.

Happytv.rs
Foto: youtube/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti